Latvijas valsts ceļi brīdina par braukšanas apstākļiem uz ceļiem. Vajadzētu iegaumēt nianses!

Foto – ekrānuzņēmums

Karstā laikā uz autoceļiem ar vecu asfaltu var rasties izsvīdumi. LVC norāda, ka ceturtdien un piektdien, 28. jūnijā, meteorologi Latvijā prognozē gaisa temperatūras paaugstināšanos, vietām pārsniedzot +30 grādus.

Šādā karstumā uzkarst arī autoceļu asfalts, un posmos ar vecu asfaltbetona segumu vai bedru remontētiem ceļiem, kas ir sliktā tehniskā stāvoklī, var parādīties izsvīdumi.

Kad autoceļa asfalta segums uzkarst līdz temperatūrai, kas pārsniedz 50 grādus pēc Celsija, bitumens segumā kļūst mīksts un sāk kust. Lai uzlabotu saķeri ar auto riepām un nodrošinātu satiksmes drošību, izsvīdumu vietas nepieciešams vienmērīgi nokaisīt ar smiltīm vai sīkām šķembām.

LVC atzīmē, ka īpaša uzmanība ceļa stāvoklim un šiem izsvīdumiem jāpievērš motobraucējiem, kurus var traucēt arī smiltis, ar kurām tiek kaisītas izsvīdumu vietas.

Ceļa seguma svīšana ir atkarīga arī no satiksmes intensitātes – jo tā augstāka, jo vairāk bitumena emulsijas izspiežas uz seguma virsmas, palielinot izsvīdumu iespējamību.

 

Foto – ekrānuzņēmums

Kā veidojas izsvīdumi?

Kad gaisa temperatūra sasniedz 30 grādus, saules iedarbības rezultātā uzkarst dažādas virsmas, tai skaitā asfalts. Ceļu seguma īpatnību un krāsas dēļ, temperatūrai asfaltā sasniedzot 50 grādus, tajā esošais bitumens sāk mīkstināties un kust.

Izsvīdumi biežāk sastopami uz zemas kvalitātes asfaltētajiem ceļiem un posmos, kur veikta bedru labošana ar sīkšķembām un bitumena emulsiju. Ja šādu “ielāpu” ir daudz, palielinās arī izsvīdumu veidošanās risks.

Lasi vēl: Laikapstākļi 29. jūnijā būs skarbi: sinoptiķi draud ar lietusgāzēm, pērkona negaisu un aukstumu

Asfalta svīšanu ietekmē arī satiksmes intensitāte – jo intensīvāka satiksme, jo lielāks risks izsvīdumiem, jo braucošās mašīnas izspiež uz virsmas vairāk bitumena emulsijas. Svarīgs faktors ir arī pārvadāto kravu smagums.

Tieši šo iemeslu dēļ autovadītājiem ir jābūt īpaši vērīgiem un noteikti nevajadzētu atslābt un jāpievēršas ceļa satiksmei un arī segumam. Esi vērīgs!

 

Leave a Comment