Latvijā vēlas ieviest jaunu nodokli – par ko?

Diferencēta minimālā alga, alternatīvo nodokļu režīmu mazināšana, kā arī mantojuma un dāvinājuma nodokļa ieviešana ir tikai daži no jaunākajā Ēnu ekonomikas konferencē izskanējušiem priekšlikumiem, kā mazināt ēnu ekonomiku un veicināt godīgu nodokļu nomaksu.

Ēnu ekonomikas īpatsvars pagājušajā gadā Latvijā palielinājās par 1,1 procentpunktu līdz 26,6% no iekšzemes kopprodukta, liecina “SSE Riga” veiktais ikgadējais pētījums “Ēnu ekonomikas indekss Baltijas valstīs”. Ēnu ekonomikas konferencē tika spriests, kā mazināt ēnu ekonomiku Latvijā.

Izolēs ieviest “ebay” principu
“BICEPS” pētnieks Andris Saulītis konferencē stāstīja, ka nepieciešams veikt izmaiņas nodokļu politikā un minimālās algas aprēķināšanā. Tas mazinātu ēnu ekonomiku, nevienlīdzības plaisu un palielinātu budžeta ieņēmumus.

Lai rosinātu ēnu ekonomikas un nevienlīdzības problēmas, A. Saulītis iesaka mazināt alternatīvos nodokļu režīmus un samazināt nodokļu sloga atšķirības starp dažādiem nodokļu režīmiem, raksta neatkariga.nra.lv.

Lasi vēl: Mūžībā devies izcils aktieris; Viņš bija rūpīgi izplānoja savu aiziešanu

Vēl viens no veidiem, kā mazināt ēnu ekonomiku, pēc A. Saulīša teiktā, ir izsolēs ieviest otras zemākās cenas principu – līdzīgu tam, kāds ir “ebay”. Proti, izsolē uzvar nevis zemākā cena, bet gan otra zemākā cena. Šobrīd, lai uzvarētu izsolē, uzņēmēji cenšas piedāvāt maksimāli zemu cenu. Taču tad, kad ir uzvarējuši, lauza galvu, kā izpildīt pasūtījumu par tik zemu samaksu. Rezultātā nereti uzņēmēji esot spiesti ķerties pie ēnu ekonomikas metodēm, uzsvēra A. Saulītis.

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

COMMENTS

Leave a Comment