Latvijā šobrīd tiek strādāts pie tā, lai pamatīgi ierobežotu privātmāju būvniecības; Izmaiņas gaidāmas ar mājokļu remonta nozarē

Latvijā jau tuvākā nākotnē varētu pamatīgi tikt ierobežotas privātmāju būvniecība iespējas – vismaz tiem, kuri plānojuši savu māju būvēt noteiktā platībā.

Lai arī šobrīd nevar pateikt, kas un vai jaunie priekšlikumi stāsies spēkā, tomēr Ekonomikas ministrija neslēpj, ka pie tā tiek strādāts.

Ekonomikas ministrijas (EM) ir izstrādājusi vairākus priekšlikumus, lai samazinātu ēnu ekonomiku, kas būvniecības sektorā pagājušajā gadā sasniedza 34,5% līmeni.

Turklāt EM ir nolēmusi ķerties klāt arī privātmāju būvniecības un remontu nozarē, ziņo Latvijas Radio.

Ir plāns ieviest stingrāku kontroli un ierobežojumus attiecībā uz pašu māju būvēšanas iespējām. Līdz šim bija atļauts katrai privātpersonai būvēt savu māju savā zemes gabalā. Pašlaik noteikumi uzlika ierobežojumus privātmāju būvniecībai, ļaujot apbūvēt līdz pat 400 kvadrātmetriem. Tomēr Ekonomikas ministrija plāno samazināt šo maksimālo apjomu par pusi, kas drīkst tikt būvēts ar privātpersonas spēkiem.

Lasi arī: Kāpēc tūkstošiem saimnieču iesaiņo rīves celofānā: vienkāršs risinājums mūžīgai problēmai

Lasi arī: Dodoties uz dziedātāja Jurija Šatunova atdusas vietu cilvēki ir ļoti apbēdināti ieraugot šādu skatu

Ir otrs priekšlikums, ka ir atļauts piesaistīt darbiniekus privātmāju būvniecībai, bet viņiem jāreģistrējas būvniecības informācijas sistēmā.

“Skaidrs, ka viens no lielākajiem ēnu ekonomikas apjomiem ir privātmāju būvniecībā, kur mēs redzam, ka nevis pats cilvēks būvē, bet gan brigāde.

Mēs šos objektus redzam, tie ir būvniecības informācijas sistēmā. Varam redzēt arī, kas ir mājas īpašnieks, kurš apgalvo, ka to dara saviem spēkiem. Un tālāk Valsts ieņēmumu dienests varētu vērtēt, cik daudz, kā to varēja izdarīt,” stāsta EM Būvniecības politikas departamenta vadītāja Olga Feldmane.

Vienkārši izsakoties, privātmāju būvniecības nozare ir viena no lielākajām ēnu ekonomikas nozarēm, kur bieži, nevis paši īpašnieki, bet gan speciāla brigāde veic būvniecības darbus.

Izmaiņa var skart arī māju remonta nozari.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

COMMENTS

Leave a Comment