Latviešu aktierim vecumdienās jāpiestrādā par apsargu, lai savilktu galus – tas raisa diskusijas sabiedrībā

Kino un teātra aktieris Latvijā savos 82 gados piestrādā par apsargu, vēstīts Laumas Lapsas materiālā “Ir vieglāka iztikšana” izdevumā “Privātā Dzīve”.

Nav noslēpums, Latvijā, vairumam cilvēku ir zemas pensijas dažādu faktoru dēļ. Pēdējais piemērs ir ar aktieri Mārtiņu Vērdiņu, kurš medijiem izklāstījis savu stāstu. Viņa atziņas arī raisījušas diskusijas sabiedrībā.

Jāatgādina, ka eksperti jau iepriekš izteikuši iemeslus, kāpēc Latvijā vairumam cilvēku ir tik zemas pensijas. Pirmkārt, bieži vien algas, no kurām tiek atskaitītas sociālās nodrošināšanas iemaksas, ir zemas. Jo zemāka alga, jo mazākas sociālās nodrošināšanas iemaksas tiek maksātas un līdz ar to zema ir arī pensijas summa.

Otrkārt, Latvijā nav bijis lielu pensijas sistēmas reformu, kas paredzētu būtiskas izmaiņas pensiju sistēmā, un šis jautājums ir aktualizējies tikai pēdējā laikā. Pensiju sistēma tiek finansēta no iemaksām un valsts budžeta. Tomēr valsts budžets nav vienmēr pietiekami liels, lai nodrošinātu pensijas, kas atbilstu iedzīvotāju vajadzībām.

Treškārt, daudzi cilvēki strādā nepieklājīgi nopelnītajos un neoficiāliem darbos, kas nozīmē, ka viņi neveic sociālo nodokļu un iemaksu maksājumus. Tas kavē pensijas sistēmas attīstību un samazina iemaksājumu summu, kas ir nepieciešama, lai nodrošinātu angļu pēcnācējiem pienācīgas pensijas un sociālās garantijas.

Visbeidzot, Latvijas ekonomikas nestabilitāte un strukturālie trūkumi nav ļāvuši pastāvīgi palielināt iemaksu apjomu pensiju fondos. Lai nodrošinātu pievilcīgas un atbilstošas pensijas, ir nepieciešams uzlabot Latvijas ekonomikas attīstības situāciju, samazināt bezdarba līmeni un veicināt lielāku nodarbinātību.

Tas ietver gan pensiju sistēmas reformas, gan ekonomikas attīstības uzlabošanu un nodarbinātības pieaugumu, gan arī uzlabotas sociālo sistēmu un progresīvākas nodokļu sistēmas izveidi.

Mārtiņa Vērdiņa stāsts un tautas reakcija

Kino un teātra aktieris Mārtiņš Vērdiņš, kurš ir 82 gadus vecs, strādā par apsargu. Šo informāciju var atrast Laumas Lapsas materiālā “Ir vieglāka iztikšana”, kas publicēts žurnālā “Privātā Dzīve”.

Raksta beigās ir arī aptauja, kur lūdzam jums izteikt savu viedokli par šo.

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk

Leave a Comment