Laiks aprīlī pārsteigs: meteorologi ir pateikuši, kāda temperatūra mūs gaida

Kā ir ar ticējumiem?

Gadsimtiem ilgi cilvēki, balstoties uz zīlēm, ir mēģinājuši paredzēt, vai pavasaris būs agrs vai vēls, ātrs vai ilgstošs. Pirms dažiem gadiem meteorologi pārbaudīja daudzas no tām (kas attiecas ne tikai uz pavasari) un nonāca pie secinājuma, ka uzticēties var tikai divām no tām.

Pirmā no tām attiecas uz zemu lidojošiem putniem – tā esot lietus zīlēšana. Patiešām, pirms lietus gaisa mitrums palielinās un kukaiņu spārni kļūst slapji, kas liek tiem nolaisties. Un tad samazinās arī putni, kas tos medī.

 

Otra zīme: ja saulrieta laikā saule ir sarkana, rīt būs laba diena, bet, ja tā ir bālgana – gaidiet sliktus laikapstākļus. Tas ir tāpēc, ka sarkanā krāsa norāda uz viendabīgu atmosfēras stāvokli, kas sola labus laikapstākļus.

Lielāko daļu no ticējumiem ir grūti izmantot: mūsu valsts ir milzīga, un ticējumiem ne visur ir jādarbojas,” – Izņemot “ķiršu ziedēšanas aukstumu” Centrālajā Austrumeiropā, un tas ne vienmēr darbojas.

Skaidrojums ir šāds: dažos gados visu pavasari no Atlantijas okeāna nāk cikloni, un to aizmugurē pārvietojas aukstas gaisa masas, kas ienāk mūsu teritorijā. Pēdējā šāda ciklona ierašanās laiks sakrīt ar ķiršu ziedēšanas laiku maijā”.

Lasi vēl: Ilgonis Vilks, Latvijas astronoms nekavējoties nācis klajā ar brīdinājumu visiem iedzīvotājiem; ”Paskaties debesīs”

Tātad, ko var ieteikt tiem, kuri vēlas droši zināt, vai pavasaris ir iestājies vai nav? Piemēram, vērot mākoņus.

 

Leave a Comment