Labklājības ministrija rosina ieviest šai Latvijas iedzīvotāju grupai naudas atbalstu! Fantastiska ziņa!

Labklājības ministrija (LM) iesaka palielināt valsts pamatbudžetā pieejamo atbalstu daudzbērnu vecākiem, kuri saņem vecuma pensijas, atbilstoši ministrijas sagatavotajiem priekšlikumiem, kuri tiks izskatīti valdības sēdē 7. maijā.

Pašreiz spēkā esošais likums “Par valsts pensijām” nosaka, ka persona, kas ir vecāks vai aizbildnis bērna, kurš ir aprūpēts vismaz astoņus gadus, vai bērna ar invaliditāti, kurš ir aprūpēts vismaz astoņus gadus, var pieprasīt vecuma pensiju piecu gadu laika periodā pirms sasniedz 60 gadu vecumu.

Lasi vēl: Bez ķimikālijām vienā minūtē nepaliks nekādas pēdas! Kā atbrīvoties no uzlīmju pēdām?

Piemēram, 2023. gadā persona, kas sasniedza 59 gadu un sešu mēnešu vecumu, varētu pieprasīt vecuma pensiju, ja aprūpēja piecus vai vairāk bērnus vai bērnu ar invaliditāti vismaz astoņus gadus līdz bērna sasniedzamajiem 18 gadiem.

 

Pārbaudi savas zināšanas par Latviju!

Gribam noskaidrot tavas zināšanas par Latviju! Aizpildi šo ātro testu un uzzini, cik labi orientējies jautājumos par mūsu valsti!

1 / 2

Kurš ir Latvijas himnas autors?

2 / 2

Kas bija attēlots uz 5 latu naudaszīmes?

Your score is

 

Personām, kurām ir atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības, nav tiesību uz šādiem atvieglojumiem. Visi minētie atvieglojumi valsts pensiju sistēmā tiek finansēti no sociālās apdrošināšanas iemaksām, ko veic pārējie sistēmas dalībnieki.

Labklājības ministrija (LM) skaidro, ka, ja persona pieprasa vecuma pensiju pirms noteiktā vispārējā pensionēšanās vecuma, pensijas apmērs ir samazināts.

Tas ir tāpēc, ka pensijas kapitāls tiek izdalīts uz paredzamo dzīves ilgumu pēc pensionēšanās, un tas ir lielāks, ja persona pensionējas vēlāk.

Turklāt apdrošināšanas stāžs un pensijas kapitāls, kas uzkrāts darba mūžā, ir mazāks, ja persona izvēlas pensionēties agrāk nekā noteikts vispārējais pensionēšanās vecums.

Lasi vēl: Vairāku zodiaka zīmju pārstāvjiem 7. maijā sākas periods, kas būs veiksmīgs karjerā, bet citiem nauda birs kā no gaisa

Labklājības ministrija norāda, ka, piedāvājot iespēju pensionēties agrāk daudzbērnu vecākiem ar trim un četriem bērniem no 2025. gada, speciālajam budžetam radīsies negatīva finansiālā ietekme.

Tas ietvers izdevumu pieaugumu saistībā ar agrākām vecuma pensiju izmaksām, kā arī ieņēmumu samazinājumu no sociālās apdrošināšanas iemaksām, jo strādājošie agrāk atstās darba tirgu.

Turklāt, lai saglabātu speciālā budžeta ilgtspēju un nepakļautu riskam valsts pensiju sistēmu, šāds priekšlikums nav realizējams, ņemot vērā esošās sociālās apdrošināšanas iemaksu likmes un pamatprincipus.

 

 

Leave a Comment