Kur labāk stādīt kabačus – ēnā vai saulē: ražas noslēpumu atklāšana

Kabači ir nepretencioza un dāsna kultūra, kas priecē dārzkopjus ar bagātīgu ražu.

Tomēr, lai iegūtu vislabāko ražu, ir svarīgi izvēlēties tiem piemērotu vietu dobē. Viens no galvenajiem faktoriem, kas ietekmē kabaču augšanu un augļu veidošanos, ir apgaismojums.

Saules gaisma ir kabaču dzīvības avots

Saules gaisma ir galvenais augu enerģijas avots. Tā ir būtiska fotosintēzes procesam, kura rezultātā veidojas organiskās vielas, kas baro augu.

Tumšzaļie kabači, tāpat kā lielākā daļa dārzeņu kultūru, pieder pie gaismas mīlošiem augiem. Tāpēc daudzi dārzkopji dod priekšroku kabačus stādīt atklātās, labi apgaismotās vietās. Bagātīga saules gaisma veicina kabaču aktīvu augšanu, spēcīgu stublāju veidošanos un veselīgu lapotni.

Saules apspīdēti augļi parasti ir lieli, ar bagātīgu garšu un košām krāsām. Tomēr pārmērīga saules iedarbība var izraisīt lapu un augļu apdegumus, īpaši karstās vasaras dienās.

Saules apdegumu risks

Dienvidu reģionos, kur saule dedzina, kabači var ciest no pārkaršanas. Šādā gadījumā ieteicams pusdienlaikā augus aizēnot, izmantojot speciālus tīklus vai agroplēvi. Tāpat kabačus var stādīt blakus augstākiem kultūraugiem, piemēram, kukurūzai vai saulespuķēm, kas radīs dabisku ēnu.

Lasi vēl: Līdz maija beigām šīs zodiaka zīmes pārņems pozitīva enerģija: jums veiksies it visā

Gaismas trūkums apdraud kultūraugus

Reģionos ar vēsāku klimatu un īsāku dienasgaismu ēnā iestādīto kabaču augšana un attīstība var kavēties. Saules gaismas trūkums izraisa stublāju izstiepšanos, mazāku olnīcu skaitu un zemāku ražu. Ēnā audzēti augļi bieži vien ir bālas krāsas un ūdeņaina garšas.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Pustumsa ir zelta vidusceļš

Labākais kabaču audzēšanas variants ir pustumsa. Saules apspīdēts zemes gabals dienas pirmajā pusē un ēnains otrajā pusē nodrošinās augiem pietiekami daudz gaismas fotosintēzei un pasargās tos no pārkaršanas. Šādi apstākļi ļaus kabačiem izmantot savu potenciālu un gūt bagātīgu ražu.

 

Leave a Comment