Krustziežu blusa uz redīsiem un kāpostiem: kā no tās atbrīvoties bez “ķimikālijām”

Krustziežu blusas uz kāpostiem, redīsiem, mārrutkiem un citiem dārzeņu augiem ir bieža parādība. Un īsā laikā šie mazie “nekaitīgie” kukaiņi var iznīcināt gandrīz visu ražu. Tāpēc ar tiem ir jācīnās.

Iesakām apbruņoties ar kapli un dažiem trikiem no vecmāmiņas piezīmju grāmatiņas.

Krustziežu blusas ir sīkas, apmēram 3 mm garas vaboles. Tās var būt dažādās krāsās – svītrainas, zilas, zaļas, metāliski spīdīgas un citas -, bet pārsvarā tās ir melnas. To atšķirīgā pazīme ir tā, ka tās lec augstu, dažkārt pat vairākus metrus, tāpēc tās tiek sauktas par blusām.

Ar ko tās ir bīstamas

Tiklīdz ārā sāk kļūt siltāks – temperatūra sasilst līdz +15 un vairāk -, blusas sāk aktīvi ēst zaļumus dārzā vai puķu pumpurus dārzā. Tās izgrauž caurumus lapās un nereti augs iet bojā. Šo vaboļu kāpuri neatpaliek: tie apēd saknes. Un, kā var nojaust pēc nosaukuma, visvairāk blusām patīk dārza krustziežu kultūras (arī nezāles). Blusa ļoti ātri vairojas, tāpēc ar to ir pastāvīgi jācīnās.

Lasi vēl: Viņi atrisinās sarežģītu problēmu jau tuvākajās dienās: 3 zodiaka zīmes varēs atviegloti uzelpot

Krustziežu blusa – kā cīnīties ar kaitēkli

Tā kā blusa apēd ne tikai kultūras kultūraugus, bet arī krustziežu nezāles, vispirms ir jācīnās ar tām, kā arī jāizmanto citi pasākumi:

Regulāri uzariet/uzirdiniet zemi un no zemes gabala izravējiet savvaļas sinepes, savvaļas redīsus u. tml.

Apklājiet stādus ar spunbondu vai citu pārklājamo materiālu – caur to būs grūti iekļūt blusu vabolēm, un tas arī pasargās augus no iespējamā aukstuma.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Stādiet fitoncīdus augus blusu iecienītā “garduma” tuvumā – piemēram, ķiplokus, kliņģerītes, tomātus, kartupeļus, koriandru, ķimenes, samtenes.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment