Ko nozīmē, ja ierodas stārķis, un ko jums vajadzētu gaidīt tuvākajā nākotnē

Stārķi – šie graciozie putni, kas gadsimtiem ilgi izraisa apbrīnu un izbrīnu, dažādās kultūrās ir daudzu ticējumu un pareģojumu objekts.

Dažiem stārķis nes laimi, bet dažos gadījumos ir gluži pretēji. Savā tēlā tie ir apkopojuši ne tikai skaistumu un graciozitāti, bet arī daudz simbolisku nozīmju, kas savijas ar cilvēku likteņiem, pareģo laikapstākļus un nes ziņas no tālām zemēm.

Gadsimtiem ilgi cilvēki ir apbrīnojuši šī skaistā un graciozā putna izskatu. Ja aplūkojam mākslas priekšmetus, stārķa attēliem vienmēr ir bijusi pozitīva pieskaņa, vai tās būtu gleznas, zīmējumi uz traukiem, apģērba vai pat atsauces pasakās. Laika gaitā dažas detaļas sāka mainīties, bet kopumā šie garspalvainie putni joprojām ir gaismas un labestības simboli. Vismaz mūsu platuma grādos noteikti.

Slavenākās zīmes

Pirmkārt, stārķi tiek uzskatīti par pavasara un jaunas dzīvības vēstnešiem. To ierašanās tiek saistīta ar ziemas beigām un silto dienu sākumu. Eiropas tautas tradīcijās, īpaši slāvu zemēs, stārķa parādīšanās vēsta veiksmi un labklājību vietai, kurā tas izvēlējies veidot savu ligzdu. Teika vēsta, ka, ja stārķis ir apmeties uz dzīvojamās ēkas jumta vai netālu no tā, mājas iemītniekiem jāgaida ģimenes papildinājumi un vispārēja labklājība.

Stārķi ir saistīti arī ar auglību un bērnu radīšanu. Šī zīme ir īpaši populāra: stārķa parādīšanās bieži vien tiek saistīta ar grūtniecību ģimenē vai gaidāmo jauna ģimenes locekļa piedzimšanu. Dažās kultūrās pastāv ticējums, ka stārķi atnes bērnus, kas ņemti no svēta avota vai pat no debesīm, un maigi ievieto tos šūpulī pie vecākiem. Šī brīnišķīgā leģenda joprojām ir dzīva pasakās un stāstos.

Lasi vēl: Kā ģērbties meitenēm un sievietēm ar mazu augumu: praktiski stilistu padomi

Stārķis nes laimi un labus laika apstākļus

Papildus tam, ka stārķi simbolizē sākumu un atjaunošanos, tie var arī pareģot laikapstākļus. Piemēram, ja lietusgāzes laikā stārķi stāv ar muguru pret vēju, var gaidīt labākus laikapstākļus. Ja tie sēž ar izstieptiem kakliem un raugās tālumā, tas var nozīmēt, ka laiks drīzumā mainīsies uz vēsāku un lietaināku.

Stārķi var simbolizēt arī ilgmūžību un gudrību. Piemēram, Japānā stārķis ir ilgas dzīves un laimes simbols. Pastāv ticējums, ka vieta, kur stārķi nolemj palikt, būs pasargāta no nepatikšanām un nelaimēm.

Ne visas zīmes un ticējumi, kas saistīti ar stārķiem, ir tikai ar pozitīvu lādiņu. Dažās kultūrās tic, ka, ja stārķis uz ilgu laiku atstāj ligzdu, tas var vēstīt par nelaimi vai pat aiziešanu mūžībā. Ja stārķis nejauši iekrīt ugunskurā, tas arī tiek uzskatīts par sliktu zīmi.

Līdzās šiem ticējumiem ir arī jautrākas un ikdienišķākas zīmes: piemēram, ja ceļā satiek stārķi, tas var nozīmēt negaidītu satikšanos, kas drīzumā notiks jūsu dzīvē. Tiek arī teikts, ka stārķu lidojuma vērošana ir labs veids, kā paredzēt nākotni: kur stārķis dodas, tur var gaidīt pārmaiņas.

Lidojošais stārķis

Pastāv arī vairāki ticējumi par to, kas sagaida cilvēku, ja viņš nedzīvo stārķa ligzdas tuvumā, bet bieži redz to lidojam netālu. Piemēram, ciemos un viensētās garām lidojošs stārķis vai pat vairāki putni vienlaicīgi sola patīkamu tikšanos ar kādu, kurš sen nav redzēts. Ja stārķis pārlido virs mājas un jūs to pamanāt – klājiet galdu un gaidiet viesus. Viņi noteikti drīz parādīsies.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Ja redzat putnu uz ceļa, jādomā par lietām, kuras jau sen vajadzēja darīt, bet nebija laika sākt.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment