Ko nozīmē, ja ierodas stārķis, un ko jums vajadzētu gaidīt tuvākajā nākotnē

Stārķis un laulība

Neprecētai meitenei tikšanās ar stārķi sola laimīgu ģimenes dzīvi. Un, ja viņa pārcelsies dzīvot uz māju, kuras tuvumā dzīvo stārķi, viņai būs daudz bērnu. Kādreiz līgavaiņus uzskatīja par ļoti daudzsološiem, ja šie putni dzīvoja viņu mājas tuvumā. Stārķu izšūtais attēls uz meitenes kleitas, saskaņā ar tautas ticējumiem, palīdzēja viņai atrast savu otro pusīti. Tajā pašā laikā precētās sievietes šuva vai pirka līdzīgas kleitas, lai ģimenē valdītu saprašanās.

Tomēr stārķu figūriņu izgatavošana vai turēšana mājās tika uzskatīta par sliktu zīmi. Cilvēki uzskatīja, ka tās var izraisīt mājas skandālus un nesaskaņas ģimenē.

Afrikāņu ticējumi

Arī Āfrikā dzīvojošos stārķus un marabū (šie putni ir savstarpēji radniecīgi) apvij dažādi ticējumi un zīmes, kas atspoguļo šī kontinenta kultūras īpatnības un cilvēku mijiedarbību ar dabu. Lūk, daži interesanti afrikāņu ticējumi, kas saistīti ar šiem putniem.

Miera un labklājības simbols: dažās Āfrikas kultūrās stārķi tiek uzskatīti par miera un labklājības vēstnešiem. Stārķa ierašanos ciematā vai apmetnē var interpretēt kā zīmi par gaidāmo labklājību un ražu.

Aizsargi no ļaunajiem gariem: dažos reģionos stārķi tiek uzskatīti par aizstāvjiem no ļaunajiem gariem un labu ziņu nesējiem. To klātbūtne mājokļa tuvumā var tikt uztverta kā aizsargbarjera pret negatīvām enerģijām.

Starpnieki starp debesīm un zemi: stārķi, pateicoties to spējai lidot, dažkārt tiek uzskatīti par saikni starp zemes un debesu pasauli, padarot tos par svarīgiem simboliem rituālos un ticējumos.

Visatļautības zīmes: to izskata un ēšanas veida dēļ marabū dažkārt asociē ar nešķīstību. Dažās kultūrās to parādīšanos var uzskatīt par sliktu zīmi.

Dievu vēstneši: citos reģionos marabū var uzskatīt par dievu vai garu vēstnešiem, kas darbojas kā starpnieki starp cilvēkiem un augstākajām varām, ne vienmēr nesot labas ziņas.

Šie ticējumi un zīmes atspoguļo Āfrikas tautu cieņu un bailes pret dabu, uzskatot tās pārstāvjus ne tikai par bioloģiskām sugām, bet arī par garīgā spēka nesējiem un kultūras simboliem.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Jebkurā gadījumā, stārķi joprojām ir vieni no cienījamākajiem un noslēpumainākajiem putniem tautas ticējumu un zīlēšanu pasaulē. To izskats un uzvedība joprojām iedvesmo cilvēkus radīt jaunus stāstus un māņticības, nododot tradīcijas no paaudzes paaudzē. Mūsu informatīvajā telpā stārķis tiek asociēts ar gaismu, labestību un pozitīvu enerģiju. Savukārt Āfrikas kontinentā par to ir savi ticējumi un filozofija.

Leave a Comment