Ko ir svarīgi zināt par deklarāciju iesniegšanu šonedēļ 1.martā un to kādēļ vari palikt parādā valstij?

Daudzu Latvijas iedzīvotāju gaidītā diena strauji tuvojas. 1.martā privātpersonām būs iespēja uzsākt gada ienākumu deklarācijas iesniegšanu. Šis process ļaus atgūt liekos nodokļu maksājumus vai, gluži otrādi, var radīt parādsaistības valstij.

Kāda informācija būtu jāzina, iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, un kādas ir iespējamās sekas, ko var radīt parāds valstij? Portāls  apkopojis no VID mājaslapā iegūtās attiecīgās detaļas, kas būs izdevīgas visām privātpersonām.

Personām, kurām ir jāmaksā iedzīvotāju ienākuma nodoklis, ir iespēja iesniegt gada ienākumu deklarāciju, lai no valsts saņemtu pārlieku lielu iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksu par pamatotiem izdevumiem sev un saviem ģimenes locekļiem.

 

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Gribam pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu (tev būs tikai 30 sekundes) un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 60%

0%

 

Gada ienākumu deklarācijā ir iekļautas iepriekšējo trīs gadu kvalificēto izdevumu atliktās summas, tādējādi ļaujot 2023. gada deklarācijā iekļaut attaisnotos izdevumus, kas pārnesti no 2020. gada. Parāda rašanās netiek attiecināta uz oficiālu vai neoficiālu darbu.

Parāds var rasties sakarā ar fiziskās personas ienākumu svārstībām visa gada garumā, atkāpjoties no iepriekšējā gada ienākumiem. Var izrādīties, ka gada laikā ir ieviests augstāks prognozētais neapliekamais slieksnis vai samazināta iedzīvotāju ienākuma nodokļa likme.

Kāds ir parādu veidošanās iemesls? Piemēram, ja ir bijis ilgstošs periods, kurā neesat bijis nodarbināts, kam seko atgriešanās darbaspēkā vai ja jūsu ienākumi ir būtiski palielinājušies salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu, cita starpā.

Lasi vēl: Pastaigājoties mežā, vīrs sastapa kaķi. Kaķis sāka aktīvi aicināt vīrieti sekot viņam, lai parādītu, ko viņš ir atradis. Acis apgriezās otrādi no redzētā!

Gada ienākumu deklarācijā ir iekļauti visi gada laikā uzkrātie ienākumi un izdevumi, ņemot vērā tādus faktorus kā piemērotā nodokļa likme, neapliekamais slieksnis, pabalsti, attaisnotie izdevumi un citi būtiskie dati.

Pamatojoties uz šiem apsvērumiem, aprēķins nosaka papildu iedzīvotāju ienākuma nodokļa vai pārmaksas apmēru.

Iesniedzot gada ienākumu deklarāciju, VID Elektroniskās deklarēšanas sistēma (EDS) automātiski aprēķinās pareizo nodokļa likmi un gada diferencēto neapliekamo minimumu, pamatojoties uz faktiski gūtajiem ienākumiem un VID prognozēto neapliekamo minimumu, kas piemērots primārajam avotam. gada ienākumi.

Kādus čekus var iekļaut un kādus ģimenes locekļu attaisnotos izdevumus var iekļaut manā atgriešanā?

Deklarācijā ir iespēja iesniegt dokumentus, kas attiecas uz attiecīgajā gadā veiktajiem attaisnotajiem izdevumiem, kā arī par iepriekšējiem gadiem atrastās kvītis. Turklāt visas gada ienākumu deklarācijas, kas iesniegtas par trim iepriekšējiem gadiem, var tikt sīkāk precizētas, pievienojot papildu apliecinošus dokumentus.

Lasi vēl: Zodiaka zīmes, kuru dzīve 2024. gada marta sākumā piedzīvo laimīgo dzīves fāzi

To attaisnoto izdevumu noteikšanu, par kuriem var saņemt nodokļa atmaksu, nosaka Ministru kabineta noteikumi. Šie izdevumi ietver, bet neaprobežojas ar m.e.d.i.c.ī.n.u, zobārstniecību, augstāko izglītību, profesionālo pilnveidi, izglītību bērnu labklājībai, iemaksas un ziedojumus sabiedriskā labuma organizācijām un politiskajām partijām, iemaksas privātajos pensiju fondos un dzīvības apdrošināšanu.

 

Ko darīt, lai neizveidotos nodokļu parāds? Šeit ir svarīga nianse! 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment