Kļūda ko pieļauj katrā otrajā mājā: Kāpēc olas nevajadzētu uzglabāt ledusskapja sānu durvīs

Katrā ledusskapī ir speciāla ”kabata” olu uzglabāšanai. Lielākajā daļā modeļu tā atrodas durvīs. Šis risinājums ietaupa iekšējo telpu un nodrošina ērtu piekļuvi trauslajiem produktiem. Bet tā ir milzīga kļūda! 

Tomēr britu zinātnieku publicēto pētījumu rezultāti liecina, ka ledusskapja durvis nebūt nav vislabākā vieta olām.

Kāpēc ne durvīs?

Saskaņā ar BEIC (Britu olu nozares padomes) ekspertu viedokli ledusskapja durvis neatbilst olu uzglabāšanai nepieciešamajam temperatūras režīmam, jo šeit produkti ir pakļauti vislielākajām temperatūras svārstībām.

Katru reizi, kad atverat ledusskapi, durvīs esošā ola saņem silta gaisa pieplūdumu. Šādas svārstības neizbēgami saīsina tās derīguma termiņu.

Zinātnieki ir vienisprātis, ka olas ilgāk saglabāsies svaigas, ja tās glabāsiet ledusskapja vidusplauktā ledusskapja vidū vai dārzeņu uzglabāšanas nodalījumā. Tomēr tās jāuzglabā slēgtā oriģinālajā iepakojumā, lai novērstu citu pārtikas produktu radīto smaku iekļūšanu.

 

Izpildiet šo interesanto testu: 

Pārbaudi savas zināšanas par Latvijas filmām!

Gribam pārbaudīt tavas zināšanas par Latvijas filmām! Aizpildi šo ātro testu (tev būs tikai 30 sekundes) un uzzini, cik labi orientējies Latvijas kino!

1 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

2 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

3 / 3

No kuras latviešu filmas ir šis kadrs?

Your score is

The average score is 61%

0%

 

Lasi vēl: Mistiķe no Rīgas Džūlija Vanga pastāstīja kā var sajust, ka tavs sargeņģelis ir apmeties pie tevis mājoklī uz palikšanu

Bet pagaidiet, jo lielveikalos olas atrodas plauktos, un neviens neuztraucas par to svaigumu. Vai mazumtirdzniecības ķēžu darbinieki pārkāpj uzglabāšanas nosacījumus? Lūk, ko par to saka veikala pārstāvji:

“Temperatūrā no 0 līdz 20 grādiem un relatīvajā mitrumā 85%-88% diētiskās olas var uzglabāt ne ilgāk kā 7 dienas; galda olas – ne ilgāk kā 25 dienas; mazgātas – ne ilgāk kā 12 dienas. Temperatūrā no mīnus 2 līdz 0 grādiem un relatīvajā mitrumā no 85 % līdz 88 % olas atļauts uzglabāt līdz 90 dienām”.

 

Izrādās, ka olu uzglabāšanai ārpus ledusskapja nav pretrunu. Galvenais ir tas, ka temperatūrai jābūt nemainīgai un nedrīkst pārsniegt 20 grādus. Abi šie nosacījumi parasti tiek ievēroti lielveikalos.

Starp citu, daudzi slaveni pavāri arī uzskata, ka olas ledusskapī vispār nav jāuzglabā. Piemēram, slavenais šefpavārs Raimonds Blanks savus ēdienus no olām vienmēr gatavo istabas temperatūrā. Viņš apgalvo, ka daudzi cilvēki vienkārši ir pieraduši visu saldēt, lai gan bieži vien tas nav nepieciešams.

 

Olu kratīšana

Vēl viens ledusskapja durvīs uzglabātu olu apdraudējums slēpjas pārmērīgā kratīšanā. Papildus čaumalai vistas olu no ārējās vides aizsargā arī plāns apvalks, kas ir tikai aptuveni 0,06 milimetrus biezs.

Katru reizi, atverot vai aizverot durvis, kratīšanas rezultātā šī čaumala tiek mikro bojāta, un tad tajā var sākt iekļūt patogēnās baktērijas. Tas veicina pūšanas procesu attīstību un izraisa organoleptisko īpašību izmaiņas.

Eksperti brīdina, ka tiem, kas olas uzglabā ledusskapja durvīs, nevajadzētu rēķināties ar ideālu, un galvenais – brokastīm noderīgu glazūru. Tāpēc labāk olas uzglabāt vidējā plauktā vai citā vēsā vietā ar pastāvīgu temperatūru.

 

Bet vai maz tu zināji, ka arī olas iespējams tu nepareizi vāri? Arī tur ir īpašs veids! Noskaidrosim!

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment