Zinātnieki prognozē, ka šī vasara daudzviet būs anomāli karsta un lūk, kāpēc!

Meteoroloģijā nevar iztikt bez profesionāliem analītiskiem rīkiem, kas ļauj veikt aprēķinus, apkopot, apvienot un apstrādāt ienākošo informāciju, kā arī veidot precīzas prognozes.

Jaunākās ziņas pierāda, ka laikapstākļu vai globālo klimata pārmaiņu prognozēšanai ir nepieciešamas pilnīgi jaunas tehnoloģijas, lai gan tās balstās uz prognozēšanas pamatmetodoloģiju.

Piemēram, vienā no pēdējā laika globālākajiem pētījumiem, kura mērķis bija noteikt Zemes klimata izmaiņas piecu gadu periodā, bija jāizmanto superdatori.

Arī pats pētījums ir iespaidīgs: starptautiska zinātnieku komanda noteica, ka notiks pēdējo gadsimtu laikā straujākais temperatūras pieaugums.

 

Izpildi testu: 

Cik liels seriāla ''Ugunsgrēks'' fans tu esi?

Cik daudz tu pārzini latviešu seriālu ''Ugunsgrēks''? Noskaidro savas zināšanas aizpildot šo testu! 

1 / 2

Kurā Latvijas pils viesnīcā tika filmēts seriāls? 

2 / 2

Kurā gadā sāka rādīt seriālu 'Ugunsgrēks'?

Your score is

The average score is 61%

0%

 

 

Tādējādi līdz 2028. gadam gaisa temperatūra varētu paaugstināties vēl par 1,5 ⁰C. Šī sasilšana pastiprinās “El Ninjo efektu” – Klusā okeāna ūdeņu sasilšanu, kas izraisa vēju, nokrišņu un spiediena izmaiņas, kas galu galā ietekmē visas planētas temperatūru.

Vidējā globālā temperatūra pašlaik ir par aptuveni 1,15 ⁰C augstāka nekā 20. gadsimta sākumā, kas parasti tiek izmantots salīdzinājumam.

 

Fakts ir tāds, ka klimata pārmaiņu paātrināšanās ir cieši saistīta ar industrializāciju: tās izraisītais metāna un oglekļa dioksīda – siltumnīcefekta gāzu – emisiju pieaugums ir sācis izraisīt tādas negatīvas sekas kā viesuļvētras, sausums un augu un dzīvnieku izmiršana.

Prognozētā temperatūras sliekšņa pārsniegšana var būt īslaicīga. Tomēr pastāv viena no trim varbūtībām, ka nākamo piecu gadu laikā vidējā temperatūra regulāri būs par 1,5 ⁰C augstāka, un pastāv iespēja, ka līdz 2034. gadam šīs pārmaiņas būs pastāvīgas.

 

Vēl vairāk, zinātnieki ir noskaidrojuši, ka dažos no nākamajiem pieciem gadiem vidējā temperatūra būs visaugstākā cilvēces vēsturē – šāda sasilšana ir iespējama ar 98 % varbūtību.

Lai novērstu šādu scenāriju, nākamo septiņu gadu laikā siltumnīcefekta gāzu emisijas jāsamazina uz pusi, piemēram, atsakoties no dažiem fosilajiem enerģijas avotiem.

Lasi vēl: Tiek atklāts, ”Manas mīļās aukles” personības aizsaulē aiziešanas iemesls: ”Ātrajā palīdzība izdzisa dzīvība”

Starp citu, pētījumam ir pievienota interaktīva karte.

Ja jums tikpat svarīga ir prognozēšana, turklāt ne tikai meteoroloģijas jomā, iesakām tuvāk iepazīties ar pakalpojumu Prognostica, kas apvieno zinātniskās prognozēšanas metodes un prognožu vizualizācijas rīkus vienā risinājumā.

 

Marts būs silts, bet ar sniegu un arktiskiem nokrišņiem: Sinoptiķi sniedza paradoksālu prognozi – skaties tālāk! 

Leave a Comment