Klimata šausmas sāksies 5. aprīlī un ilgs 10 dienas pēc kārtas: meteorologi ir atklājuši, kam sagatavoties

Pavasaris beidzot ir ienācis savā godībā pie mums. Uz Eiropas teritoriju ieplūda sasilušās gaisa masas no Vidusjūras. Dienas maksimālās gaisa temperatūras rekordi ir atjaunoti desmitiem apdzīvotu vietu.

Pirmdiena kļuva par siltāko dienu kopš gada sākuma Austrumeiropas reģionā, un dienas rekords, kas iepriekš piederēja 1983. gadam, tika pārsniegts par 2,5 grādiem, konkrēti dienvidu daļā.

Sasilšana turpinās, un gaidāmi jauni rekordi. Ir pienācis laiks uzdot jautājumu: kas būs tālāk? Galu galā jau šā gada sākumā meteorologi brīdināja, ka 2024. gads, visticamāk, būs vēl siltāks nekā 2023. gads, kas tika atzīts par visu laiku karstāko gadu.

Arī nesen žurnālā Nature publicētais raksts nāca talkā. Tā autors raksta, ka zinātne nespēj izskaidrot, kāpēc pagājušais gads bija rekord silts, un augustā visa pasaule var nonākt kādā “nezināmā teritorijā”.

 

Lasi vēl: Maija brīvdienas 2024. gadā būs sliktākās laiks šajā mēnesī: laika ziņu speciālisti ir sagatavojuši jaunu prognozi

Tā savā rakstā žurnālā Nature raksta amerikāņu klimatologs un NASA Kosmosa pētījumu institūta direktors Gevins Šmits (Gavin Schmidt).

5 nenoliedzamas neuzticības pazīmes, pret kurām nevajadzētu pievērt acis

Un piebilst: “Ja līdz augustam termiskā anomālija nenostabilizēsies, pasaule nonāks neapgūtā teritorijā. Tas varētu nozīmēt, ka planētas sasilšana jau ir fundamentāli izmainījusi klimata sistēmas darbību, un tas ir noticis daudz ātrāk, nekā zinātnieki gaidīja”.

2023. gada otrajā pusē vidējā sauszemes un jūras virsmas temperatūra katru mēnesi pārsniedza iepriekšējos rekordus. Šim karstuma vilnim ir piedāvāti daudzi skaidrojumi, taču tie nevar pilnībā apmierināt zinātniekus.

 

Leave a Comment