Kas notiks ar cilvēka organismu, ja daudz ēdīs saulespuķu sēkliņas? Par to vienmēr tiek klusēts

Parunāsim par saulespuķu sēklām – sīkām uzkodām, kas izraisa neticamu atkarību. Tiklīdz sāksiet tās ēst, būs grūti apstāties. Bet vai esat kādreiz aizdomājušies, kas notiek, ja tās ēdat lielos daudzumos?

Šajā rakstā aplūkosim, kādas ir saulespuķu sēklu lietošanas priekšrocības un riski un kā tās var ietekmēt jūsu veselību.

Vispirms sāksim ar labajām ziņām. Saulespuķu sēklas ir vērtīgu vitamīnu un minerālvielu bagātība. Tās satur augu taukus, taukos šķīstošus vitamīnus, magniju, cinku, kalciju un B grupas vitamīnus.

Tikai 50 grami sēklu var pilnībā apmierināt E vitamīna – spēcīga antioksidanta, kas neitralizē brīvo radikāļu kaitīgo iedarbību mūsu organismā – dienas devu.

E vitamīns arī novērš daudzu slimību, piemēram, aterosklerozes, miokarda infarkta, vēnu un artēriju trombozes, attīstību. Regulāra saulespuķu sēklu lietošana var pazemināt holesterīna līmeni asinīs.

 

Lasi vēl: Ārzemju sinoptiķi stāsta, ka februāris solās būt ziemas sniegotākais mēnesis – ko sagaidīsim Latvijā?

Turklāt saulespuķu sēklas satur omega-3 taukskābes, kas labvēlīgi ietekmē smadzeņu darbību un var uzlabot atmiņu un koncentrēšanās spējas.

Tās satur arī triptofānu, kas stimulē serotonīna veidošanos smadzenēs, palīdzot uzlabot garastāvokli un samazināt vēlmi smēķēt. Saulespuķu sēklu lietošana nomierinoši iedarbojas uz nervu sistēmu un palīdz atjaunot iekšējo mieru.

Saulespuķu sēklas ir arī lieliski noderīgas gremošanas sistēmai. Tajās ir daudz šķiedrvielu, kas uzlabo kuņģa un zarnu darbību un palīdz uzturēt skābju un bāzu līdzsvaru. Sēklas bieži iesaka kā līdzekli pret grēmas.

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment