Kāpēc desas un sardeles nevar ēst neapstrādātas? Bīstami produkti no “Melnā saraksta”!

Dažreiz mājsaimnieces vēlas atpūsties kulinārijas laikā un atpūsties no sarežģītiem ēdieniem un ikdienas stāvēšanas pie plīts. Gatavie izstrādājumi nāk palīgā. Piemēram, desas un sardeles.

Viņa uzvārīja ūdeni, un pēc 5 minūtēm vakariņas bija gatavas. Ātri? Noteikti! Veselīgs? Diez vai… Vai tas ir droši? Ne vienmēr…

Sāksim ar galveno – drošību. Desas bieži ēd ar nelielu termisko apstrādi vai bez tās. Tāpēc no drošības viedokļa produktiem jābūt nevainojamiem.

Diemžēl ne visas pārbaudītās desas un sardeles tā var teikt. Roskontrol atkārtoti pārbaudīja šos produktus, un katrā pētījumā tika atklāti paraugi ar pārkāpumiem

 

Visus trūkumus var iedalīt vairākās grupās. Nopietnākie, protams, ir saistīti ar drošības prasību pārkāpumiem. Mēs atradām desiņas, kas pārsniedza mikroorganismu skaitu, atradām listērijas (kas ir nepieņemami produktam, kas faktiski ir gatavs un kam nav obligāti nepieciešama termiskā apstrāde).

 

Vārīt vai nevarīt desiņas?

Šķiet, ka jautājums ir elementārs, taču šāda vienkārša ēdiena pagatavošanai ir savi smalkumi un nianses. Noteikti pagatavojiet! Gatavošanas procesā no desām tiek izņemtas baktērijas, kuras, nepareizi uzglabājot, strauji vairojas.

Produktu mākslīgā apvalkā var pagatavot tikai bez apvalka! Sanitārie noteikumi iesaka desas vārīt vismaz 5 minūtes verdošā ūdenī – tas garantē drošību.

Lasi vēl: Pasaules gals 2023: kas notiks 17. jūlijā – tiek atklātas slepenās prognozes detaļas

Desas tiek uzskatītas par lietošanai gatavu produktu. Teorētiski, protams, desas var ēst bez termiskās apstrādes, taču, kā liecina daudzas Roskontrol pārbaudes, vārītu desu mikrobioloģiskie rādītāji ir labvēlīgāki nekā desām.

Tomēr tas nav pats sliktākais…

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment