Kāpēc āboli nenogatavojas un nokrīt pirms laika; Biologs skaidro, kā saglabāt ražu

2️⃣ kaitēkļi. Otrais augļu krišanas iemesls ir kaitēkļu parādīšanās: sezonas sākumā – zāģlapsenes, pēc tam, nogatavošanās periodā – laputis. To apkarošanai var izmantot visas pieejamās un apstiprinātās metodes – insekticīdus, biopreparātus (Lepidocid, Bactocid), tautas līdzekļus (visdažādākās lamatas u. c.). Kritušie augļi regulāri jāsavāc un jāiznīcina.

3️⃣ Kaites. Visbiežāk sastopamais augļu krišanas cēlonis pie koka sezonas sākumā ir parša. Šī problēma skar veidojošā augļa kātiņu. Ļoti svarīgi ir veikt profilaktisko smidzināšanu pēc ziedēšanas, pēc tam “lazdu riekstu lieluma augļu” un “valriekstu lieluma augļu” fāzē. No preparātiem pret šīm kaitēm visefektīvākie ir Skor, Topaz, Rayok, Luna Tranquiliti. No bioloģiskajiem līdzekļiem piemēroti ir Fitosporin, Bactogen, Alirin-B, Bactophyte.

4️⃣ Uztura trūkums. Lai izvairītos no ražas zudumiem, neiztikt bez savlaicīgas mēslošanas. Pirmkārt, sezonas sākumā labākai mēslošanai kokam nepieciešams bors, kam ir galvenā loma augļu veidošanā. Vēlāk pieaug vajadzība pēc visa mikroelementu kompleksa: cinka, magnija, dzelzs, sēra, molibdēna. Tie palīdzēs saglabāt koka veselību un nākotnes ražu.

✅ Cik daudz jūsu ābelēm krīt  nenogatavojušies augļi? Dalieties komentāros!

💚 Paldies, ka izlasījāt šo rakstu!

Leave a Comment