Kāpēc āboli nenogatavojas un nokrīt pirms laika; Biologs skaidro, kā saglabāt ražu

Dārzs, kurā ir daudz nokritušu, nenogatavojušos augļu, ir nepatīkams skats ikvienam dārzniekam. Kāpēc tā notiek, “kas ir vainīgs” un kā novērst šo problēmu?

Pašmāju ābeles nodrošina svaigas, garšīgas ābolus tieši no dārza. Šādi āboli ir daudz veselīgāki, jo tajos nav ķimikāliju un pesticīdu, kas bieži tiek izmantoti komerciālajā lauksaimniecībā. Āboli ir bagāti ar vitamīniem, minerālvielām. Tie satur daudz šķiedrvielu, kā arī C vitamīnu.

Audzējot ābeli mājas dārzā, var ievērojami ietaupīt naudu, kas citādi tiktu iztērēta veikala augļiem. Viena ābele var nodrošināt ar augļiem vairākus gadus. Ābeles piesaista dažādus apputeksnētājus, piemēram, bites un tauriņus, kas veicina bioloģisko daudzveidību un veselīgāku ekosistēmu jūsu dārzā.

Plus,  ābele ziedēšanas laikā ir ļoti skaista, radot estētisku pievilcību dārzā. Ziedi piesaista arī apputeksnētājus, radot dzīvīgumu un dabas skaistumu. Kopumā ābeles audzēšana mājas dārzā ir lieliska investīcija veselībā, vides aizsardzībā un dzīves kvalitātes uzlabošanā.

Lasi arī: Dzeltenie traipi uzreiz pazudīs no vannas un tualetes poda: vecie sanitārtehnikas izstrādājumi mirdzēs kā jauni

 

Savas problēmas

Jāatceras, ka ābele, tāpat kā visi augļu koki, parasti novāc ražu ar pārpalikumu: gaidot kaites, kaitēkļus, nelabvēlīgus laika apstākļus. Bieži vien koks pats nomet šo augļu pārpalikumu, kas bieži novērojams jūnijā vai jūlija sākumā.

Tomēr gadās, ka nomestais daudzums ir pārāk liels un uz ābeles augļu gandrīz nepaliek. Šādā gadījumā problēma slēpjas nepietiekamās rūpēs par koku.

1️⃣ Ūdens trūkums. Pirmkārt, tas ir ūdens trūkuma jautājums. Koljēru veidošanās un augļu veidošanās periodā kokiem kā nekad agrāk nepieciešama pat bagātīga laistīšana (ne mazāk kā 5-6 spaiņi uz 1 m vainaga projekcijas kvadrātmetru). Labāk ir laistīt 2-3 reizes.

 

Šķir otru lapu, lai lasītu tālāk par pārējām risinājumiem

Leave a Comment