Kad stādīt tulpes rudenī: noderīgi padomi

Optimālais laiks un sīpolu stādīšanas noteikumi ir svarīgi, lai tulpes iedzīvotos un izaugtu skaistas. Tāpēc mēs jums pastāstīsim, kad un kā stādīt tulpes rudenī.

Dārzu īpašnieku vidū populārākās puķes – tulpes – ieteicams stādīt pirms ziemas. Arī pavasarī var, taču iegūt ziedus šajā gadījumā būs grūtāk.  Izpratīsim, kad un kā stādīt tulpes, lai tās veiksmīgi pārziemotu un priecētu pavasarī.

Kad stādīt tulpes rudenī

Floristi iesaka stādīt tulpju sīpolus rudenī, nevis pavasarī. Lieta tāda, ka sīpolam miera periodā nepieciešams aukstums – bez tā sīpolā neveidosies zieds. Stāsts par ledusskapi, kurā tiek ieteikts sīpolus diedzēt līdz pavasarim, kā rāda prakse – ne vienmēr izdodas.

Kad labāk stādīt tulpes rudenī – atkarīgs no reģiona un laikapstākļiem. Visbiežāk tas ir periods no septembra vidus līdz oktobra vidum. Lai precizētu laiku, jāņem vērā, ka sīpolpuķēm nepieciešamas aptuveni 4 nedēļas, lai iesakņotos, proti, tās jāstāda zemē aptuveni mēnesi pirms stabila auksta laika iestāšanās, citādi tās apsals un aizies bojā.

Optimālākā gaisa temperatūra tulpju sīpolu stādīšanai ir +10 °C.

Gadās, ka laikapstākļi ir kaprīzi un sals iestājas agrāk, nekā gaidīts – šādā gadījumā stādījums ātri jāmulčē ar sausām lapām, kompostu vai kūdru.

Lasi vēl: Ja gribat likvidēt skrāpējumus uz koka mēbelēm, palīgā nāks valrieksts

Noteikumi pareizai tulpju sīpolu stādīšanai

Pirms stādīšanas pārbaudiet un izvēlieties sīpolus: tiem jāizskatās veseliem, blīviem, gludiem, bez plankumiem vai plaisām, ne pārlieku izžuvušiem. Ideālais diametrs ir 3-4 cm, var stādīt arī mazākas, taču tie, visticamāk, uzziedēs tikai pēc gada. Arī pirms stādīšanas sīpolus var dezinficēt jebkurā fungicīdā – turiet tos tajā pusstundu.

Tulpju sīpolus stāda šādi:

Izvēlieties saulainu vietu ar irdenu augsni;

Sīpolus stāda 10-15 cm attālumā;

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Katru sīpolu ierok augsnē tik dziļi, kas trīs reiz pārsniedz sīpola izmēru. Ja augsne ir smaga, tad stāda divu sīpola galviņu izmērā. Līdz ar to sīpoliņus stāda apmēram 8 cm dziļās bedrītēs.

Katrā iedobē stādīšanas laikā ieber 1 tējkaroti dubultā superfosfāta un koka pelnu, sajaucot tos ar augsni.

 

 

Leave a Comment