Kā pareizi izmantot angļu sāli dārzā: padomi iesācējiem un citiem interesentiem

Kā un kad nevajadzētu lietot angļu sāli dārzā

Kā pamatmēslojumu

Lai gan tā satur mikroelementus, kas ir labvēlīgi daudzu augu stāvoklim, ir izņēmumi. Tā kā galvenās augiem nepieciešamās barības vielas ir slāpeklis, fosfors un kālijs, ko dārzkopības pasaulē dēvē par N-P-K, angļu sāls uzturvērtība ir 0-0-0. Tas nozīmē, ka tajā nav slāpekļa, fosfora vai kālija.

Ja nolemjat izmantot angļu sāli saviem augiem, ir svarīgi atcerēties, ka tā nav mēslojuma aizstājējs. Tā kā šī sāls nesatur nevienu no augiem nepieciešamajām barības vielām, augus vajadzētu barot ar sabalansētu mēslojumu, lai palīdzētu tiem attīstīties, augt un nostiprināties. Neraugoties uz šādas sāls priekšrocībām, tā ir jāizmanto kā papildinājums, nevis kā galvenais augu barošanas līdzeklis.

Augi ar magnija trūkumu un skābas augsnes

Ja konstatējat, ka jūsu augam trūkst magnija, tas nenozīmē, ka tas aug augsnē ar magnija deficītu. Daži augi cieš no magnija trūkuma, jo augsnē ir pārāk daudz fosfora, kas neļauj augam pietiekami uzsūkt magniju no augsnes. Angļu sāls pievienošana šajā gadījumā neko nemainīs. Pirms kļūdaini aprūpēt augsni, lai noteiktu pareizo problēmu, ir svarīgi veikt augsnes testus, lai noteiktu tās trūkumu. Jāatzīmē arī, ka, ja jūsu augsne ir skāba, jums vajadzētu atturēties no šīs sāls lietošanas dārzā, jo tā var saasināt problēmu.

Cik sāls nepieciešams augiem

Angļu sāli dārzā var izmantot dažādos veidos, un izmantojamās proporcijas var atšķirties atkarībā no lietošanas metodes un apstrādājamiem augiem. Parastai angļu sāls piedevai, ko var izmantot gan dārzā, gan istabas augu barošanai, izmantojiet divas ēdamkarotes angļu sāls, kas samaisītas ar četriem līdz pieciem litriem ūdens, un laistiet ar to augus reizi mēnesī starp regulārajām laistīšanas reizēm.

Rožu gadījumā ap auga pamatni uzberiet pusi tasītes angļu sāls, lai veicinātu jaunu augšanu un ziedēšanu. Sākotnēji stādot rozes, pirms auga ievietošanas iedobē ieteicams tajā iebērt vienu karoti angļu sāls. Krūmus, tostarp acālijas un rododendrus, ar angļu sāli var barot reizi mēnesī, bet kokus – apmēram trīs reizes gadā.

Kā lietot sāli augiem

Parasti šo sāli dārzā visbiežāk izmanto lapu apsmidzināšanai. Vajadzīgo sāls daudzumu vienkārši sajauc ar ūdeni un izsmidzina uz auga lapām. Vislabāk to darīt pavasarī, tiklīdz parādās jaunas lapas, un vēlreiz pēc ziedēšanas. Angļu sāli var arī pievienot ūdenim un izmantot kā augsnes mēslojumu, aplaistot augu augsnes līmenī. Stādīšanas laikā sāli var pievienot tieši augsnē.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Leave a Comment