Kā pareizi izmantot angļu sāli dārzā: padomi iesācējiem un citiem interesentiem

Angļu sāls ir spēcīgs dabisks minerāls, kam piemīt daudzas lieliskas īpašības. Taču tikai nedaudzi zina, ka Epsomas sāli jau simtiem gadu izmanto dārzkopībā, un tā ir lielisks mēslojuma un augu barošanas avots.

Angļu sāls ir dabisks minerālu avots, ko iegūst no hidratēta magnija sulfāta. Ķīmiski tas satur 10 % magnija un 13 % sēra. Tās ir barības vielas, kas nepieciešamas daudziem augiem, jo veicina to augšanu un attīstību.

Uzlabo barības vielu uzņemšanu

Angļu sāls satur magniju, kas ir svarīga barības viela, kura palīdz augam veikt dažas no tā pamatfunkcijām. Viena no tām ir tā, ka magnijs palielina auga spēju absorbēt citas barības vielas, piemēram, slāpekli un fosforu, bez kurām tam būtu grūtības attīstīties. Tādējādi angļu sāls ir noderīga ne tikai, lai apgādātu augus ar magniju, bet arī, lai nodrošinātu, ka augs no augsnes var saņemt optimālu citu svarīgu barības vielu daudzumu.

Padara augus zaļākus

Tiek uzskatīts, ka magnijs, kas ir viens no Angļu sāls galvenajiem elementiem, padara augus zaļākus. Tas ir tāpēc, ka šis mikroelements ir noderīgs, lai augi ražotu hlorofilu, kas nosaka lapu krāsu un galu galā izraisa to, ka augu lapotne kļūst sulīgāka un bagātīgāka. Hlorofils ir svarīgs arī fotosintēzes procesā, kas ļauj augam ražot sev pārtiku un enerģiju.

Sniedz mikroelementus

Tā satur arī divus augiem noderīgus mikroelementus: magniju un sēru. Daži dārzkopji apgalvo, ka šie mikroelementi augam nav vitāli svarīgi, savukārt citi apgalvo, ka tie ir ļoti svarīgi veiksmīgai augšanai. Patiesībā tas, vai šie mikroelementi ir būtiski vai ne, ir atkarīgs no jūsu auga veida.

Daudzas lapu dārzeņu kultūras vai dažu veidu pupas lieliski aug pat ar ļoti zemu magnija līmeni, tāpēc angļu sāls šo augu augšanu manāmi neietekmēs. Rožu, paprikas un tomātu augšanai nepieciešams augsts magnija saturs, tāpēc tieši šiem augiem būs izdevīgi izmantot mikroelementus, kas atrodami angļu sālī.

Viena dārzkopības asociācija ir veikusi pētījumus, kas liecina, ka rozes, kas audzētas apstrādājot ar angļu sāli, atšķirībā no rozēm, kas audzētas tikai ar komerciālo mēslojumu, veido vairāk ziedu ar lielākiem ziedkopām, bet paprikas augi veido lielākus paprikas augļus.

Atgrūž kaitēkļus

Tā lietošana var arī palīdzēt atbaidīt dažus dārza kaitēkļus, tostarp lapsenes un gliemežus. Apstrādājot augus ar angļu sāli, var samazināt gliemežu skaitu dārzā. Taču ir vērts paturēt prātā, ka, ja vēlaties risināt kaitēkļu problēmu, angļu sāls nav galvenais problēmu novēršanas avots, bet tikai papildinājums.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Neitralizē augsnes pH

Ja augsnes pH līmenis ir paaugstināts – vairāk nekā 7,5, pievienojot angļu sāli, to var neitralizēt. Daudziem augiem būs grūti augt pārāk sārmainā augsnē, tāpēc šādos gadījumos augsnes pH pazemināšana būs ļoti noderīga. Augsnē jāliek angļu sāls, un laika gaitā tā pakāpeniski palielinās augsnes skābumu.

Kādos gadījumos dārzā šo sāli nevajadzētu lietot, un kā to vislabāk izmantot, lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment