Kā pareizi barot ābeles rudenī: lietas, par kurām nevajadzētu aizmirst

Zināms, ka sezonas beigās augļu kokiem ir nepieciešams mēslojums, jo tie ir izsmēluši gandrīz visas iekšējo resursu rezerves.

Ābeļu mēslošana rudenī ir svarīgs solis, lai nodrošinātu koku veselību un ražību nākamajā sezonā. Šajā laikā galvenais uzdevums ir palīdzēt kokam sagatavoties ziemas miegam un uzkrāt nepieciešamās barības vielas pavasarim.

Taču procedūra ir jāveic pareizi. Ja šajā svarīgajā procesā pieļausiet kļūdu, veiktā mēslojuma procedūra būs vienkārši bezjēdzīga.

Lūk, kādi ir svarīgākie punkti, kam jāpievērš uzmanība

Dabisks vai rūpniecisks

Šeit nav pareizās atbildes: abi būs labi risinājumi. No organiskā mēslojuma rudenī jūs varat izvēlēties, piemēram, kompostu, sapuvušus kūtsmēslus vai humusu. Tie lēnām sadalās un nodrošina kokam barības vielas ilgtermiņā.

Varat arī izvēlēties piemērotākos rūpnieciskos kompleksus, kuros ņemtas vērā visas ābeles vajadzības. Rudens mēslošanai ieteicams izmantot mēslojumu, kas satur daudz fosfora un kālija, jo šie elementi palīdz stiprināt sakņu sistēmu un palielina ziemcietību. Fosfors veicina sakņu attīstību, bet kālijs uzlabo koka izturību pret aukstumu un slimībām.

Lasi vēl: 5 interesanti fakti par lāčiem, kas tevi pārsteigs

Sagatavošana un laiks

Augļu koku rudens mēslošanu vislabāk veikt brīdī, kad jau esat veicis atzarošanu, attīrījis stumbru no sūnām, ja tādas ir, uzirdinājis augsni. Šādā gadījumā papildu barība tiks daudz labāk asimilēta.

Līdz ar to rudens mēslošanu vislabāk veikt pēc ražas novākšanas, kad lapas sāk dzeltēt vai jau ir nobirušas, bet pirms zemes sasalšanas. Parasti tas ir septembra beigas līdz oktobra sākums atkarībā no klimata.

Apjoms

Jauniem kokiem (par tādiem tiek uzskatītas ābeles līdz četru gadu vecumam) rudenī vajadzētu 20 kilogramus organiskā mēslojuma vai 150 gramus industriālo kompleksu uz kvadrātmetru.

Vecākiem kokiem vajadzētu saņemt līdz 50 kilogramiem organiskā mēslojuma vai līdz 0,5 kilogramiem rūpniecisko komplekso mēslojumu.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Rūpīgi veikta rudens mēslošana palīdzēs ābelēm stiprināties, uzkrāt spēkus un gatavoties nākamajai augšanas sezonai.

Leave a Comment