5 interesanti fakti par lāčiem, kas tevi pārsteigs

Lāči ir vieni no lielākajiem plēsējiem uz Zemes. Pētnieki joprojām turpina pētīt to uzvedību un īpatnības.

Lāču populācija šobrīd Eiropā pieaug, un tam līdzās nāk cilvēku satraukums par to, ka var gadīties sastapt lāci, piemēram, kāpjot kalnos.

Lūk, 5 faktiem par lāčiem, kas var tevi pārsteigt.

Viņi var izmantot darbarīkus

Neraugoties uz milzīgajiem izmēriem, lāči patiešām ir diezgan inteliģenti. Eksperti viņu inteliģenci lēš vairuma lielo pērtiķu līmenī, un daži pat apgalvo, ka lāči ir tikpat gudri kā trīsgadīgi bērni.

Ir daži pierādījumi, kas apstiprina faktu, ka lāči ir diezgan inteliģenti un, iespējams, patiešām ir gudrāki, nekā mēs iepriekš domājām. Aļaskā 2012. gadā tika pamanīts brūnais lācis, kurš izmantoja akmeni, lai sevi notīrītu un saskrāpētu.

Šis atklājums lāčus ierindo to dzīvnieku grupā, kuri izmanto darbarīkus, līdzās ziloņiem, delfīniem, kraukļiem un vaļiem – visi šie dzīvnieki ir pazīstami kā inteliģenti.

Ziemas miegs

Vislielākā mīkla, kas saistīta ar lāčiem, vienmēr ir bijusi to spēja pārziemot. Ilgu laiku viss, ko mēs zinājām par šo procesu, bija nepatiess.

Zinātnieki nespēja izskaidrot, kā milzīgs dzīvnieks var piepildīties ar barību un pēc tam apturēt savas dzīvības funkcijas līdz pat pieciem mēnešiem.

Ir daži pierādījumi, kas apstiprina faktu, ka lāči ir diezgan inteliģenti un, iespējams, patiešām ir gudrāki, nekā mēs iepriekš domājām. 2011. gadā zinātne beidzot sāka atšķetināt šo noslēpumu, novērojot piecus lāčus, kas kontrolētā vidē veica ziemas miegu. Līdz tam tika uzskatīts, ka lāči enerģiju uzkrāj galvenokārt pazeminot ķermeņa temperatūru. Izrādījās, ka tas neatbilst patiesībai, jo temperatūra pazeminājās tikai par 6 grādiem.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu žargonvārdi? Noskaidrosim!

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis žargonvārds? 

 

Your score is

The average score is 55%

0%

Taču lāči izmanto arī citus trikus. Viņu elpošana palēninās līdz vienai vai divām ieelpām minūtē, un sirds pukst tikai četras reizes minūtē, sinhronizējot sitienus ar elpošanu. Dažas nedēļas pirms un pēc ziemas miega lāču organisms arī pāriet īpašā režīmā, kas ļauj tiem saglabāt noteiktu aktivitātes līmeni, bet pazemina vielmaiņu. Pārziemošanas laikā lāča vielmaiņa samazinās līdz 25 procentiem no normālās.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment