Jaunumi attiecībā uz ideju par odometra grozītiem auto un to nepielaišanu satiksmei

(labots)

Latvijā jau kādu laiku tiek virzīta ideja, ka  automašīnām, kurām notikusi odometra manipulācija, nevajadzētu piedalīties satiksmē. 

Šāda ideja tiek pamatota ar vides aizsardzību, gan sabiedrības drošību, kā arī ar ekonomiskajiem faktoriem.

Automobiļi ar lielāku nobraukumu bieži vien prasa intensīvāku uzturēšanu un var būt pakļauti lielākam nolietojumam. Manipulēts odometrs var radīt maldīgu priekšstatu par auto tehnisko stāvokli, kā rezultātā īpašnieks var nepamanīt vai ignorēt nepieciešamos remonta darbus.

Nobraukums arī ir būtisks faktors, lai noteiktu, kad dažādas auto daļas (piemēram, bremzes, riepas, amortizatori) ir jāmaina. Ja nobraukums ir manipulēts, šīs detaļas var tikt izmantotas ilgāk nekā to drošais darbības laiks, kas var izraisīt avārijas.

Savukārt attiecībā uz ekonomiskajiem faktoriem: pircēji, kuri iegādājas automašīnu ar manipulētu odometru, var pārmaksāt par transportlīdzekli, domājot, ka tas ir labākā stāvoklī, nekā patiesībā ir.

Tas rada tiešus finansiālos zaudējumus un var arī palielināt apdrošināšanas izmaksas.  Kad auto reālais tehniskais stāvoklis neatbilst nobraukumam, jaunajam īpašniekam var nākties veikt negaidītus un bieži vien dārgus remontus.

 

Vides aizsardzība

Galvenais arguments šāda lēmuma pieņemšanai varētu būt vides aizsardzība un centieni samazināt transporta radīto piesārņojumu. Ja noteiktām automašīnu kategorijām nav iespējams nodrošināt atbilstošu emisiju kontroli vai šie transportlīdzekļi rada būtisku vides degradāciju, valsts var izlemt izslēgt šos transportlīdzekļus no ceļu satiksmes.

Šādi pasākumi būtu vērsti uz ilgtermiņa ilgtspējīgas un drošas ceļu satiksmes nodrošināšanu, aizsargājot gan vidi, gan sabiedrību no negatīvām sekām, ko var radīt tehniski neatbilstoši transportlīdzekļi.

Neskatoties uz potenciālajām grūtībām un izaicinājumiem, lēmums ieviest stingrākas tehniskās apskates prasības Latvijā varētu būt būtisks solis ceļā uz labāku vides kvalitāti un ceļu satiksmes drošību valstī. Šis solis varētu veicināt arī pāreju uz videi draudzīgākiem un drošākiem transporta risinājumiem.

 

Vēl neieviesīs

Lai arī Latvijā tiek apspriests šāds regulējums attiecībā uz tehniskajām apskatēm, kas varētu ietekmēt dažādus transportlīdzekļu īpašniekus, zināms, ka tuvākajā laikā nekas tāds netiks ieviests. 

Ir gan vairāki argumenti. kāpēc pie šādas idejas būtu jāatgriežas.

Ja šie  noteikumi tiktu pieņemti, daži automašīnu veidi, kas agrāk izvairījās no stingrām pārbaudēm, vairs nebūs atļauti braukšanai pa ceļiem.

Ir acīmredzams, ka esošās likumdošanas prasības par odometra manipulācijām bieži nav pietiekami stingras, un tas rada šaubas par to efektivitāti. Tādēļ ir nepieciešams pārskatīt un nostiprināt sodu politiku, lai novērstu negodīgu rīcību un nodrošinātu godīgumu un drošību uz ceļiem.

 

Vairs nebūs kā agrāk  

Likumdošanas neatbilstība un atbildības trūkums veicina vides un ceļu satiksmes drošības problēmas, kas rada nopietnas sekas sabiedrībai.

Lai risinātu šo sarežģīto jautājumu, ir svarīgi īstenot aktīvus un efektīvus pasākumus, kas uzlabo likumdošanu un tās uzraudzību. Nepieciešams nodrošināt, ka tiek strikti sodīti transportlīdzekļu īpašnieki, kuri manipulē ar odometriem.

Šādas darbības ir būtiskas, lai atjaunotu sabiedrības uzticību likumdošanas sistēmai un palielinātu ceļu drošību.

Jānis Kulbergs, automobiļu nozares eksperts, iepriekš jau sniedza savu redzējumu, izmantojot savas zināšanas un pieredzi šajā jomā.

Kulbergs uzsvēra, ka Latvija var mācīties no Lietuvas piemēra, lai uzlabotu situāciju savā valstī.

Viņš uzskata, ka, ja automašīnas odometra rādījumi pēc tehniskās apskates ir zemāki par iepriekšējo reģistrācijas periodu, šādam transportlīdzeklim nevajadzētu būt atļautam piedalīties ceļu satiksmē.

 

Lasi raksta turpinājumu nākošajā lapā

Leave a Comment