Japānas apdrošinātāji un bankas pārdos Honda akcijas 3,08 miljardu eiro vērtībā

Japānas finanšu grupas, tostarp Tokio Marine, Sompo un divas MS&AD pārdos Honda Motor akcijas 535 miljardu jenu (3,08 miljardu eiro) vērtībā, lai atbrīvotos no savstarpējās līdzdalības, liecina 4. jūlijā iesniegtie regulatīvie dokumenti.

Pārdošanā plāno piedalīties arī Japānas pirmā un trešā lielākā finanšu grupa Mitsubishi UFJ un Mizuho, kas liecina, ka Japānas korporatīvās pārvaldības reformu ietvaros notiek strauja savstarpējās līdzdalības akciju atsavināšana.

Savstarpējā līdzdalība jeb uzņēmumu savstarpēja akciju turēšana jau sen tiek uzskatīta par veidu, kā nostiprināt uzņēmējdarbības saites Japānā. Taču pārvaldības eksperti un ārvalstu ieguldītāji apgalvoja, ka tas noved pie paviršas pārvaldības, jo aizsargā vadību no akcionāriem.

Sekundārais akciju piedāvājums no kopumā 10 finanšu iestādēm varētu sasniegt 300 miljonus akciju, ieskaitot pārdalīšanu, un cena vēl nav noteikta. Honda akciju cena ceturtdien noslēdzās 1 791 jenas līmenī, tādējādi piedāvājuma vērtība ir aptuveni 535 miljardi jenu jeb 3,08 miljardi eiro.

Četri apdrošinātāji, kuru vidū ir MS&AD Insurance meitasuzņēmumi Mitsui Sumitomo Insurance un Aioi Nissay Dowa, jau iepriekš ir paziņojuši, ka dažu gadu laikā samazinās visu savu savstarpējo akciju paketi līdz nullei, reaģējot uz pagājušā gada skandālu par cenu noteikšanu.

Honda jau ir paziņojusi par plāniem pašreizējā finanšu gadā atpirkt līdz 300 miljardu jenu vērtībā savas akcijas. Tiesa, 4. jūlijā uzņēmums vēl nepaziņoja par turpmāku akciju atpirkšanu.

Saskaņā ar martā iesniegtajiem vērtspapīru dokumentiem Honda bija viens no pieciem lielākajiem apdrošinātāju savstarpējo akciju turētājiem, izņemot Aioi Nissay Dowa Insurance.

Tomēr kopumā Honda rādītāji ir labi un akciju vērtība nesamazinās. To lielā ietekmē fakts, ka Honda un Nissan apsver iespēju sadarboties elektrisko transportlīdzekļu (EV) uzlādes infrastruktūras un standartizētas automobiļu programmatūras jomā, lai uzlabotu savu konkurētspēju EV tirgū. Šīs partnerības mērķis ir nostiprināt savas pozīcijas pret tādiem konkurentiem kā Tesla.

Kopumā arī Honda finanšu rādītāji ir salīdzinoši labi. Uzņēmuma parāda attiecība pret pašu kapitālu ir 0,47, kas norāda uz kontrolējamu parāda līmeni.

 

Leave a Comment