Vai vēlaties, lai jūsu īpašums būtu sakopts zāliens? 5 pļaušanas kļūdas, no kurām jāizvairās

Ikviens vēlas, lai piemājas dārzā būtu skaists zāliens. Bet, lai tā notiktu, ir jāpievērš uzmanība dažām lietām.

Protams, vienmērīgi apgriezti apstādījumi piešķir dārzam glītumu un vienkārši priecē acis. Tomēr, lai gan zāliena apgriešana ir būtiska – citādi tas pārvērš jūsu zemes gabalu par džungļiem -, ir svarīgi nepieļaut dažas kļūdas, kas var tikai kaitēt.

Mitras zāles pļaušana

Spēcīgas lietavas – gan pavasarī, gan vasarā – izraisa to, ka zāliens ir diezgan slapjš, kad ir laiks pļaut. Tomēr zāliena un dārza kopšanas eksperts Kodijs J. Ketterlings norāda, ka jums vajadzētu divreiz padomāt par šo procedūru, ja zeme vēl nav paspējusi izžūt. Ja virsma ir ļoti mitra un ir arī auksts, zālienu pļaut nevajadzētu, jo var tikt bojāta zāle un sakņu sistēma.

Pārāk īsa zāles pļaušana

Gandrīz ikvienam vismaz reizi mūžā ir gadījies nopļaut zāli pārāk īsi. Ja slikta frizūra var sabojāt garastāvokli, tad tāda pati situācija, pļaujot zāli, var nodarīt reālu kaitējumu jūsu zālienam.

Pārāk īsa zāles pļaušana var radīt stresu zālienam un veicināt nezāļu augšanu, kā norāda apzaļumošanas nozares eksperts Gene Caballero.

Lai izvairītos no nejaušas pārāk īsas zāliena pļaušanas, eksperts iesaka viegli iegaumējamu triku, kas palīdzēs jūsu zālienam izskatīties lieliski, nenodarot kaitējumu augiem. Lai to izdarītu, ievērojiet vienas trešdaļas noteikumu, pļaujot vienlaicīgi tikai trešdaļu no zāliena asmeņu augstuma.

Pirms pļaušanas nepārbaudiet platību

Starp katru pļaušanu aug ne tikai zāle, bet arī citi augi, jo īpaši nezāles. Tās turpinās tiekties uz sauli, ja tās tiks nopļautas, nevis izrautas ar saknēm, pareizi apstrādājot teritoriju.

Tāpēc pirms darbu uzsākšanas vienmēr jāapstaigā dārzs, lai pārliecinātos, ka pagalmā nav nezāļu, kociņu, akmeņu vai citu priekšmetu. Galu galā tas var izraisīt pat zāles pļāvēja vai pļaujmašīnas lūzumu.

Atkārtota pļaušana

Iespējams, jūs domājat, ka konsekventas pļaušanas shēmas uzturēšana ir labākais ainavas risinājums. Tomēr eksperti norāda, ka vajadzētu izvairīties no pārmērīgas rutīnas – pļaušana visu laiku vienā virzienā sablīvē augsni un noplicina zāli. Lai izvairītos no nevajadzīgām problēmām nākotnē, viņi iesaka katru reizi mainīt pļaušanas virzienu.

Nopļautās zāles atstāšana uz zāliena kaudzēs

Pat tad, ja nopļautās zāles ir maz, nav ieteicams to atstāt kaudzēs – pēc ekspertu domām, tas kavē saules gaismas un skābekļa nokļūšanu zālienā un traucē zāles augšanu.

Lai izvairītos no nepatīkamām sekām zālienam, eksperti iesaka nopļauto zālienu vienmērīgi izkliedēt pa visu platību. Vēl viena iespēja ir pievienot nopļauto zālienu komposta bedrē.

 

 

Leave a Comment