Izskan prognozes, ka Latviju arvien biežāk pārsteigs laikapstākļu anomālijas, tostarp virpuļviesuļi un tam ir iemesls!

Izskan iespējamas prognozes, ka Latviju arvien biežāk visos reģionos pārsteigs laikapstākļu anomālijas, tostarp virpuļviesuļi. Iespējams tāds karstums, kuram nav gatavi ne cilvēki, ne infrastruktūra. 

Karstās dienas, pēc sinoptiķu prognozēm, ir aiz muguras. Ciklons Kirsti rietumu un centrālajos rajonos ieradās ar vēju, strauju temperatūras pazemināšanos un stiprām lietavām. Pieminēsim, ka ne tikai Latvijā, bet arī kaimiņvalstīs.

Līdz šīs nedēļas beigām vidējā joslā temperatūra būs vairākus grādus zem normas. Ārzemju sinoptiķis stāsta, ko vēl sagaidīt no ciklona līdz šīs nedēļas beigām.

Kas ir zināms par ciklonu Kirsty

Ziemeļatlantijas ciklons Kirsty veidojās gar gaisa masu frontālo posmu virs Rietumeiropas un nekavējoties sāka virzīties uz austrumiem. Tā attīstība bija vasarai neparasti strauja: tik zems spiediens sezonas augstumos nav raksturīgs.

Dienu iepriekš, 28. jūlijā, auksti vēji un lietus plosījās pār Vācijas ziemeļiem un Poliju. Uz kādu Krievijas ezeru, kas atrodas netālu no robežas ar Kaļiņingradas apgabalu, viesuļvētra apgāzusi vairākas buru laivas, ir cietušie.

TESTS:

Vai tu zini, ko latviešu valodā nozīmē šie vienkāršie vārdi?

Izpildi šo testu un pārbaudi, vai tu zini, ko latviešu valodā nozīmē šie vienkāršie vārdi!

1 / 2

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu vārds?

2 / 2

Vai tu zini ko latviešu valodā nozīmē šis vārds?

Your score is

The average score is 77%

0%

Polijas ziemeļrietumu piekrastē vētra aiznesusi peldētāju, valsts centrālajā daļā krītot kokiem gājis bojā viens cilvēks un divi cietuši. Diemžēl vētra nežēloja nevienu.

Aizvadītajā naktī Baltijas valstis piemeklējis ciklons. Lietuvā bez elektrības palika 160 tūkstoši mājsaimniecību. Latvija jau ir paziņojusi par diviem sarkanajiem draudu līmeņiem – nokrišņu un pastiprināta vēja dēļ.

Vissmagāk cieta valsts centrs: bez elektrības palika 30 tūkstoši cilvēku, apturēti elektrovilcieni, Rīgas ielas pārpludināja stiprs lietus, bet brāzmainais vējš dažādās pilsētas vietās gāza kokus.

Tikai vienas dienas laikā Baltijā nolijuši mēneša nokrišņi, atsevišķos rajonos pat divi. Vietējie sinoptiķi brīdina par upju līmeņa paaugstināšanos un plūdiem visā reģionā.

Lasi vēl: Kataklizmas no 28. – 31.jūlijam: kustība 2 supervulkānos uzreiz, taifūns iznīcina Taivānu, Latvijā plosās stihija – kas vēl gaidāms?

Ciklons turpina virzīties cauri Baltijas valstīm, Krievijas rietumu un centrālie reģioni gatavojas vētras atnākšanai. Baltkrieviju sagaida nelaipnas mākoņainas dienas ar lietu un vēju. Tikmēr virpuļa centrs sasniegs Smoļensku, brīdināja Jevgeņijs Tiškovecs.

Tomēr Ziemeļatlantijas atmosfēras virpulis 29. jūlijā neatstās nopietnu ietekmi uz ziemeļu galvaspilsētu.

Pārējos Krievijas rietumu un centrālajos rajonos, tostarp Maskavā, ciklona Kirsty polārā gaisa ietekmē līdz pat nedēļas beigām saglabāsies vēss mākoņains laiks. Naktī gaiss atdzisīs līdz 10-15 grādiem, savukārt dienā lietus un ziemeļu vēja ietekmē termometra stabiņi nepakāpsies augstāk par 17-22 grādiem. Tas ir vairākus grādus zem klimata normas jūlija beigās – augusta sākumā.

Astronomijas un meteoroloģijas entuziasts Martins Bergšteins un Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Prognožu un klimata daļas vadītājs Andris Vīksna skaidro, ka izmaiņu novērošanai parasti izmanto 30 gadu periodu. Pašreizējais atskaites punkts ir laika posms no 1991. līdz 2020. gadam, un dati norāda uz klimata izmaiņām.

Vīksna apstiprina, ka tas notiek gan Latvijā, gan visā pasaulē. Visredzamākā izmaiņa ir vidējās gaisa temperatūras pieaugums, kas īpaši izteikts pēdējos 50 gadus. Šī tendence turpināsies. Taču cilvēki vairāk pamanīs laikapstākļu ekstrēmus, nevis dažus grādus augstāku vidējo temperatūru.

Lūk, kā tas var turpināties..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā 

Leave a Comment