Izskan prognozes, ka Latviju arvien biežāk pārsteigs laikapstākļu anomālijas, tostarp virpuļviesuļi un tam ir iemesls!

“Biežāk būs tropiskās naktis, kad temperatūra nenoslīdēs zem 20 grādiem, un vairāk būs intensīvu lietusgāžu,” skaidro Vīksna.

Meteorologi izjūt pretrunīgas emocijas – no vienas puses, ir gandarījums, ka modeļi piepildās, taču no otras puses, pesimistisku prognožu piepildīšanās nav pozitīva ziņa. Klimatam turpinot mainīties, ekstremālu gadījumu būs arvien vairāk.

Lai gan Latvijā situācija nav tik slikta, arī šeit jutīsim ietekmi, īpaši vasaras karstuma viļņus, kuriem nav gatava ne sabiedrība, ne infrastruktūra, brīdina Vīksna.

Kurp tagad dodas ciklons ”Kirstija”?

Un Urālos viņi ar nepacietību gaida Ziemeļatlantijas ciklona ierašanos: tas nesīs ilgi gaidīto sasilšanu, kaut arī nelielu. Atmosfēras fronti, kas pagājušajā nedēļā “iesaldēja” un ar lietu applūdināja arī Krievijas apgabalus, pilnībā absorbēs “Kirstie” virpulis, kas Urālu reģionā saglabāsies vismaz līdz nākamajai nedēļas nogalei.

TESTS:

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Trešdiena būs nedēļas siltākā diena. Šajā periodā siltā sektora “Kirsti” un virs Kazahstānas esošā anticiklona ietekmē lielākā daļa siltuma tiks izplatīta Dienvidu Trans-Urālos un tālāk uz austrumiem no valsts. Taču bez ilgi gaidītā siltuma cikloniskā aktivitāte nesīs arī lietu un pērkona negaisus. Kā zināms šovakar arī Latvijas robežas šis ciklons pametīs.

Arī minēto virpuļviesuļu risks var pieaugt. Lai gan katru atsevišķu “koklauzi” Cēsīs vai Bauskā nevar tieši saistīt ar klimata pārmaiņām, scenāriji rāda, ka šādu ekstremālu gadījumu skaits pieaugs.

Meteorologi brīdina, ka lietusgāzes, kas sāksies svētdienas vakarā un turpināsies visu nakti un pirmdienā, var sasniegt pat divu mēnešu nokrišņu normu. Lietu pavadīs arī spēcīgs vējš ar brāzmām līdz 30 metriem sekundē.

Lasi vēl: Man žēl, ka šo nezināju agrāk. Kāpēc es glabāju simtiem krējuma vāciņus un ko manā ledusskapī dara slapja avīze?

Iespējami būtiski postījumi, tostarp lūstoši koku zari un pat koki. Tādēļ Rīgas pašvaldība ieteica cilvēkiem, ja iespējams, pirmdien strādāt no mājām un bez īpašas vajadzības ārpus telpām nedoties. Lielākā daļa cilvēku šo ieteikumu ņēma vērā un strādāja attālināti.

 

 

Leave a Comment