Ir zināms, kad sāks izmaksāt pabalstu piemaksas šiem konkrētajām iedzīvotāju grupām!

Labklājības ministrija ir apkopojusi atbildes uz jautājumiem par piemaksām pie pensijas, tajā skaitā par jaunapstiprināto piemaksu izmaksas termiņiem pensionāriem.

Pensionāri, kuriem ir tiesības uz piemaksu 2024. gadā, no janvāra līdz martam papildu pensiju nesaņems. Taču piemaksa par šiem mēnešiem tiks konsolidēta un izmaksāta kopā ar 2024. gada aprīļa pensijas iemaksu.

Svarīgi ņemt vērā, ka piešķirtie līdzekļi nekādā veidā nepazudīs vai nepaliks uzskaitē. Pašreizējais 2024.gada periods ir būtisks, lai Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) varētu efektīvi iestrādāt izmaiņas normatīvajos aktos savās informācijas tehnoloģiju sistēmās.

 

Īsā termiņā šo uzdevumu nevar paveikt, jo kvotu atjaunošana ietekmēs ievērojamo personu skaitu, piemēram, 38 tūkstoši 2024. gadā, 87 tūkstoši 2025. gadā un 144 tūkstoši 2026. gadā.

Labklājības ministrija precizēja, ka personas, kuras būs tiesīgas saņemt piemaksu, sākot ar 2025.gadu, piemaksu saņems kopā ar janvāra ikmēneša pensiju.

Lasi vēl: Raimonds Pauls atklājis ko tagad vēlas darīt pēc sievas došanās mūžībā

Šobrīd piemaksas tiek piešķirtas personām, kuras uzkrājušas apdrošināšanu līdz 1995.gada 31.decembrim, papildus vecuma un invaliditātes pensijām. Taču šī piemaksa tiek piešķirta tikai tām pensijām, kas piešķirtas līdz 2011.gada 31.decembrim.

Savukārt, ja pensija piešķirta pēc 2012.gada, piemaksa netiek piešķirta, radot netaisnīgu situāciju. Līdz ar to ievērojama daļa vecuma pensionāru (35,2%) un invaliditātes pensionāru (45,9%), kuriem ir apdrošināšanas stāžs līdz 1995.gada beigām, šobrīd piemaksas nesaņem.

 

Leave a Comment