Interesants stāsts: Kā radās leģendārā sarkanā apavu zole, kas kļuvusi par greznības un izsmalcinātības simbolu

Kristiana Labutēna leģendārie apavi ir stila iemiesojums, kas pārkāpj laika robežas. To raksturīgā spilgti sarkanā zole ir ne tikai rotājums, bet arī greznības simbols, kas jau pirmajā acu uzmetienā paziņo par piederību slavenajam Labutēna namam.

Bet no kurienes nāk šī neaizmirstamā iezīme?

Franču apavu dizainers Kristians Labutēns nāca klajā ar ikonisko sarkano zoli, kas kļuva par viņa rokrakstu. Šis elegantais un atpazīstamais elements kļuva par neatņemamu viņa apavu kolekciju sastāvdaļu un atnesa viņam pasaules slavu. Stāsts par Kristiana Labutēna sarkano zoli sākās spontāni.

Kristians Labutēns dzimis 1963. gadā Parīzē, ģimenē, kur viņa tēvs bija kokgriezējs, bet māte – mājsaimniece. Bērnībā Kristians Labutēns uzreiz izrādīja lielu interesi par apavu dizainu, priekšroku dodot skicēm, nevis skolas stundu klausīšanai. Jau no agras bērnības mācības viņam neveicās, pirmajos gados viņš trīs reizes tika izslēgts no skolas. Beigu beigās, jau pusaudža vecumā, viņš pats pieņēma lēmumu pabeigt mācības.

Iedvesma sarkanajai zolei radās 1976. gadā. Divpadsmit gadu vecumā topošais apavu dizainers apmeklēja Āfrikas un Okeānijas mākslas muzeju. Tur viņš sastapās ar neparastu aizliegumu – viņš ieraudzīja brīdinājumu, kas aizliedza ieeju augstpapēžu kurpēs, un uz tā bija attēlots pārsvītrots kurpes attēls. Tas viņam radīja vēlmi pārkāpt iedibinātos noteikumus un ļaut sievietēm justies drosmīgām un pārliecinātām.

Šis brīdis uz jauno Kristianu atstāja milzīgu iespaidu un pamudināja viņu radīt apavus, kas izaicinātu konvencijas un sniegtu pašapziņu: “Es vēlējos radīt kaut ko tādu, kas būtu dumpinieciskuma pret noteikumiem iemiesojums un vienlaikus vairotu sieviešu pašapziņu.”

Sešpadsmit gadus vecais Kristians Labutēns jau bija parādījis savu neparasto dizainera talantu, izstrādājot savu pirmo apavu pāri. Viņu iedvesmoja slavenā Parīzes kabarē “Folies Bergères”, kur viņš strādāja aizkulisēs, dejotāji. Vērojot viņu uzstāšanos, Labutēns nepārtraukti meklēja veidus, kā pilnveidot augstpapēžu kurpes ar stiletto papēdi, cenšoties panākt perfektu izskatu, kas pieejams tikai māksliniekiem uz skatuves.

Viņa neticamais potenciāls bija acīmredzams, un astoņdesmito gadu sākumā viņš sāka sadarboties ar modes namu Charles Jourdan. Tas bija tikai sākums viņa ceļojumam augstajā modē, kas viņu aizveda uz mācībām pie Roger Vivier, franču apavu meistara, kura darinājumi rotāja pašas karalienes Elizabetes II kājas. No šī brīža Labutēna ceļš bija noteikts, viņš sāka radīt dizainparaugus Chanel un Yves Saint Laurent, atstājot neizdzēšamu nospiedumu modes vēsturē.

Deviņdesmitie gadi iezīmēja būtisku notikumu Kristiana Labutēna karjerā, kad viņš iepazīstināja pasauli ar savu unikālo zīmolu Christian Louboutin. Viņa pirmā veikala atklāšana bija nozīmīgs notikums, un pirmā kliente bija leģendārās Greisas Kellijas meita Karolīna. Pateicoties Monako princeses atbalstam, zīmols ātri ieguva popularitāti, piesaistot tādu slavenību uzmanību kā Katrīna Denēva un Diāna fon Furstenberga.

Neraugoties uz straujajiem panākumiem, Labutēns turpināja meklēt veidus, kā savus apavus padarīt atšķirīgus no konkurentiem. Viņš centās dizainam pievienot unikālu elementu, kas kļuva par viņa izstrādājumu raksturīgo iezīmi. Un 1993. gadā viņš atrada to, ko meklēja. Kādu dienu, ieraugot savu asistenti, kura lakoja nagus ar sarkanu nagu laku, Labutēns guva iedvesmu. Radošā impulsa pārņemts, viņš paņēma nagu laku un uzklāja to uz savu apavu zoles, tādējādi radot unikālu un neaizmirstamu dizainu. Šis netradicionālais risinājums kļuva par izšķirošu brīdi Christian Louboutin zīmola vēsturē, kas kļuva par tā preču zīmi un greznības un izsmalcinātības simbolu.

Kristiana Labutēna panākumi nebija nejauši – pirmajā gadā pēc zīmola darbības uzsākšanas tika pārdoti divi simti apavu pāru ar neparastu apdari. 2008. gadā viņš nostiprināja savu autoritāti, oficiāli reģistrējot sarkano zoli kā preču zīmi. Šobrīd zīmols pārdod vairāk nekā sešsimt tūkstošus apavu pāru gadā, un tā cienītāju vidū ir daudzas pasaules slavenības, piemēram, Dženifera Lopesa, Kristīna Agilera, Madonna un Gvineta Paltrova.

Visi apavi tiek darināti ar rokām, un viena pāra izgatavošana aizņem aptuveni simt piecdesmit stundas. Ražošanas procesā bieži tiek izmantoti unikāli materiāli, piemēram, Swarovski kristāli, kas nosaka augstās izmaksas, kas sasniedz sešus tūkstošus dolāru.

 

Leave a Comment