Britu ekonomikai šogad izaugsme patiesībā ir straujāka, nekā visi domāja

Apvienotās Karalistes IKP janvārī-marts pieauga par 0,7%, liecina jaunākie jūnija dati, kas atspoguļo Apvienotās Karalistes ekonomikas stāvokli, vēsta The Guardian.

Šā gada sākumā Apvienotās Karalistes ekonomikas izaugsme bija straujāka, nekā iepriekš tika uzskatīts, jo tā izkļuva no pagājušā gada īsās recesijas.

Nupat publicētie jaunākie IKP dati liecina, ka janvārī-marts ekonomika pieauga par 0,7 %.

Tas ir pieaugums salīdzinājumā ar iepriekšējām aplēsēm, kas bija 0,6 %, un apstiprina, ka šā gada pirmajā ceturksnī Apvienotā Karaliste bija visstraujāk augošā G7 valstu ekonomika. Tas varētu atbalstīt Rišī Sunaka apgalvojumu, ka ekonomikā ir vērojams pavērsiens pirms nākamnedēļ gaidāmajām vispārējām vēlēšanām.

Nacionālais statistikas birojs publicēja šīs iepriecinošās ziņas Apvienotās Karalistes IKP ceturkšņa nacionālajos kontos par 2024. gada janvāri-martu.

Tie liecina, ka Apvienotās Karalistes pakalpojumu sektors ceturksnī palielinājās par 0,8 %, salīdzinot ar iepriekšējo aplēsi par 0,7 % pieaugumu.

Tomēr tagad tiek lēsts, ka ražošanas apjoms palielinājies par 0,6 %, kas ir samazināts no 0,8 % pieauguma.

Būvniecības nozare saruka par 0,6 %, jo būvniekus šogad skāra slikti laikapstākļi.

Izdevumu izteiksmē palielinājās neto tirdzniecības apjoms un mājsaimniecību izdevumi, ko daļēji kompensēja bruto kapitālieguldījumu un valdības patēriņa kritums.

Tiek lēsts, ka mājsaimniecību uzkrājumu rādītājs pēdējā ceturksnī bija 11.1%, salīdzinot ar 10.2% 2023. gada 4. ceturksnī (no oktobra līdz decembrim).

Aplēsts, ka mājsaimniecību reālie rīcībā esošie ienākumi (RHDI) 2024. gada 1. ceturksnī pieauga par 0.7%,

Tas ir rādītājs, kas parāda, cik daudz ienākumu mājsaimniecībai paliek pēc nodokļu nomaksas, kad ir veikta korekcija, ņemot vērā inflāciju.

RHDI ietvaros nominālie bruto rīcībā esošie ienākumi pieauga par 1,1 %, jo palielinājās darbinieku atlīdzība par 4,3 miljardiem sterliņu mārciņu. To pašu noteica darba samaksas pieaugums par 3,0 mljrd. un mājsaimniecību faktiski veikto darba ņēmēju sociālo iemaksu samazinājums par 3,4 mljrd., ko noteica darba ņēmēju valsts apdrošināšanas iemaksu likmes samazinājums.

 

Leave a Comment