Iespējams Latvijā tuvā nākotnē šis konkrētais iedzīvotāju pabalsts tiks palielināts līdz pat 600 Eur! Kam?

Saeimas komisija atbalstīja iedzīvotāju iesniegumu par lielākiem pabalstiem bērna piedzimšanas un kopšanas laikā. Nākamā gada februārī Labklājības ministrija piedāvās savu redzējumu par pabalstu sistēmas uzlabošanu.

Lasi vēl: Briti un karaļnamam pietuvinātie nobažījušies: prinča Viljama sievas Keitas Midltones pirkstā vairs nav redzams laulību gredzens

Pašlaik pabalsts par bērna piedzimšanu ir 421 eiro, bet par bērna kopšanu – 171 eiro. Šīs summas nav mainījušās jau vairāk nekā desmit gadus.

Demogrāfijas eksperts Imants Parādnieks uzsvēra, ka šie jautājumi regulāri ir aktuāli, bet līdz šim nav risināti. Viņš uzskata, ka pabalstu apmēram jābūt balstītam uz objektīviem kritērijiem, nevis politisko gribu.

Iedzīvotāju iniciatīva paredz palielināt pabalstu par bērna piedzimšanu līdz 600 eiro, bet pabalstu par bērna kopšanu – atbilstoši reālajai ekonomiskajai situācijai valstī.

Lasi arī: ”Bite Latvija” steigšus paziņo, ka tuvākajās stundās klientiem var rasties telekomunikācijas pārrāvums!

Lasi arī: Patiess dzīves stāsts par miskastnieku Miljonāru – “Pārtikai es neiztērēju vairāk par 10 eiro mēnesī!”

Labklājības ministrija atbalsta iedzīvotāju iniciatīvu par lielākiem pabalstiem bērna piedzimšanas un kopšanas laikā. Šobrīd notiek visu pabalstu sistēmas pārskatīšana, un divu mēnešu laikā ministrija piedāvās savu redzējumu par uzlabojumiem.

Pašlaik pabalsta palielināšana līdz 600 eiro par bērna piedzimšanu izmaksātu valsts budžetam 2,7 miljonus gadā, kas nav liela summa.

Deputāti aicina nākamā gada budžetā prioritāri iekļaut bērnu pabalstu palielināšanu.

Jau iepriekš Labklājības ministrija atzinusi, ka sociālos pabalstus nepieciešams regulāri pārskatīt, tomēr to ieviešana ir atkarīga no valsts budžeta iespējām.

Tiek minēts, ka šo varētu aktualizēt 2025.gadā.

Labklājības ministrija ir izstrādājusi trīs variantus bērnu kopšanas pabalsta palielināšanai. Pirmais variants paredz pabalsta palielināšanu no 171 eiro uz 248 eiro, ņemot vērā patēriņa cenu izmaiņas kopš 2014. gada.

Otrais variants paredz pabalsta sasaistīšanu ar ienākumu mediānu. Trešais variants paredz principiāli mainīt vecāku pabalsta finansēšanas avotu, apvienojot abus pabalstus.

Kurš variants tiks īstenots, būs atkarīgs no tālākām diskusijām un valsts budžeta iespējām.

 

Leave a Comment