Iegūts jauns radiosignāls: zinātnieki ir spējuši sadzirdēt kosmosā sirdspukstus

Masačūsetsas Kosmosa pētījumu institūta astrofiziķis Daniels Mičili pastāstīja par saņemtajiem signāliem:

“Tas bija ne tikai ļoti ilgi, aptuveni trīs sekundes, bet dīvains bija arī signālu periodiskums. Tie bija pārsteidzoši precīzi – gluži kā sirdspuksti. Tā bija pirmā reize, kad pats signāls ir periodisks.”

2020. gadā zinātniekiem izdevās fiksēt ātro radio uzliesmojumu, kas nāca no Piena Ceļa, un, pēc ekspertu domām, tas bija saistīts ar magnetāru, kas ir neitronu zvaigznes veids. Iespējams, ka stipri magnetizēti, ļoti blīvi objekti var būt dažu signālu avoti.

Tāpēc zinātnieki secināja, ka jaunais signāls varētu nākt no neitronu zvaigznes. Jāprecizē, ka neitronu zvaigznes rodas pēc tam, kad ārkārtīgi masīvo zvaigžņu kodoli sabrūk un tādējādi iet bojā, nododot daļu sava sastāva kosmosam. Rezultātā kodols sāk sabrukt un kļūst par ļoti blīvu objektu, kura diametrs ir tikai aptuveni 20 km, bet tajā pašā laikā tas ir apmēram trīs reizes smagāks par mūsu Sauli.

Magnetārs ir zvaigzne, kurai ir spēcīgs magnētiskais lauks. Tā kā ārējā vilkme ir pastāvīgi spiesta konkurēt ar iekšējo gravitācijas pievilkšanās spēku, magnetārs var radīt spēcīgus triecienus, kas rezultēsies ar lūzumiem uz zvaigžņu virsmas.

Kas attiecas uz pulsāru, kas arī ir neitronu zvaigznes veids, tas izstaro radio viļņus no saviem poliem, un, tā kā pulsārs griežas ar neticami lielu ātrumu, tiek iegūts pulsācijas efekts.

Lasi vēl: Diemžēl izskan versija par iespējamo ”lokdaunu” Latvijā pavisam drīz, tomēr tas nav viss

Astrofiziķi, pētot jaunos uzliesmojumus FRB 20191221A, uzskata, ka tie ir līdzīgi pulsāru un magnetāru starojumam. Tomēr ne viss ir tik vienkārši, saņemtie signāli nāk no citas galaktikas un tajā pašā laikā ir daudz spēcīgāki un miljons reižu spilgtāki par tiem, kas bija atrodami Piena ceļā.

Eksperti cer, ka viņiem izdosies iegūt vēl dažus signālus, kas palīdzēs izprast jauno ātro radio uzliesmojumu.

 

Leave a Comment