Eiropas zāļu aģentūra iesaka visus iedzīvotājus vakcinēt ar ‘Imvanex’ vakcīnu: ”Tas ir jūsu labā”

Eiropas Zāļu aģentūras Zāļu reģistrēšanas komiteja iesaka paplašināt baku vakcīnas “Imvanex” lietošanu, lai iekļautu pieaugušo aizsardzību pret pērtiķu baku slimību, informē Zāļu valsts aģentūra.

Šīs vakcīnas lietošana aizsardzībai pret bakām ir apstiprināta Eiropas Savienībā kopš 2013. gada. Tā satur novājinātu “Vaccinia” vīrusa paveidu, kas tiek saukts par “modificētu “Vaccinia” vīrusu “Ankara””, kurš ir radniecīgs bakām. Tika apsvērts šo vakcīnu izmantot kā potenciālu vakcīnu pret pērtiķu bakām, jo pērtiķu baku un baku vīrusi ir līdzīgi. Šīs vakcīnas reģistrācijas apliecības īpašnieks ir “Bavarian Nordic A/S”.

CHMP ieteikumi ir balstīti uz datiem, kas iegūti vairākos pētījumos ar dzīvniekiem, kas uzrādīja aizsardzību pret pērtiķu baku vīrusu primātiem, kuri tika vakcinēti ar “Imvanex”. CHMP uzskatīja, ka no šiem pētījumiem var secināt, ka vakcīna “Imvanex” ir iedarbīga cilvēka aizsardzības nodrošināšanai pret pērtiķu baku slimību, raksta delfi.lv.

Lai apstiprinātu vakcīnas efektivitāti pret pērtiķu bakām, uzņēmums vāks datus no novērojumu pētījuma Eiropā.

Zāļu drošuma profils vakcīnai labvēlīgs, jo novērotās blakusparādības ir vieglas vai mērenas, un CHMP secināja, ka ieguvumi no šo zāļu lietošanas ir lielāki nekā riski.

Papildus CHMP iesaka atļaut vakcīnas “Imvanex” lietošanu cilvēku aizsardzībai pret “Vaccinia” vīrusa izraisīto slimību, kuras simptomi ir līdzīgi pērtiķu bakām, bet norit vieglākā formā.

Lasi vēl: Slimību profilakses un kontroles centrs nāk klajā ar informāciju saistībā ar vakcināciju!

Vakcīna “Imvanex” sagatavo ķermeni aizsardzībai pret baku, pērtiķu baku un “Vaccinia” vīrusiem. Tā satur novājinātu “Vaccinia” vīrusa paveidu, kas tiek saukts par “modificētu “Vaccinia” vīrusu “Ankara””, kas ir radniecīgs baku un pērtiķu baku vīrusam, bet neizraisa slimību cilvēkiem un nevar vairoties cilvēka šūnās.

Šajā vakcīnā esošā vīrusa līdzības dēļ ar šiem vīrusiem, gaidāms, ka pret to izstrādātās antivielas aizsargās no pērtiķu bakām, bakām un “Vaccinia”.

Delfi.lv

Leave a Comment