FOTO. Laika ziņu eksperts Toms Bricis soctīklos publicē attēlus: pirmdienas vakarā to varēja redzēt Jūrmalas debesīs. Komentāros cilvēki atzīst – neko tādu nebija redzējuši

Parasti ruļļa mākoņi ir sastopami pērkona negaisu priekšā, taču tie var veidoties arī citos laikapstākļos, piemēram, kad ir skaidras debesis un viegls lietus.

Ruļļa mākoņi nav tik izplatīti kā citi mākoņu tipi, tāpēc tos var redzēt ir salīdzinoši reti. Visbiežāk tos var novērot pēcpusdienā vai vakarā, kad saule silda zemes virsmu un rada spēcīgākas konvekcijas straumes.

Foto – ekrānuzņēmums/ Facebook

Lai gan ruļļa mākonis var izskatīties pietiekoši draudīgi, tas patiesībā nemaz nav bīstams. Tie nav saistīti ar virpuļviesuļiem vai citiem bīstamiem laika apstākļiem. Tomēr, ja redzat ruļļa mākoņus, ieteicams ievērot piesardzību, jo tie var liecināt par tuvojošos pērkona negaisu.

Lasi vēl: “Tas atnāks no ļoti tāliem dienvidiem…” – ar negaidītām ziņām pirmdienas rītā klajā nāk meteorologs Toms Bricis. Vai gaidāmi jauni siltuma rekordi?

Interesanti fakti par ruļļa mākoņiem:

  • Ruļļa mākoņi var būt dažāda izmēra, no dažiem simtiem metru līdz pat vairākiem kilometriem garumā.
  • Tie parasti pārvietojas ar ātrumu 10-20 km/h.
  • Ruļļa mākoņus var novērot visā pasaulē, taču tie ir biežāk sastopami tropu un subtropu reģionos.
  • Nākamreiz, kad redzēsiet debesīs ruļļa mākoņus, veltiet laiku, lai novērotu šo fascinējošo dabas parādību!
Foto – ekrānuzņēmums/ Facebook

Toms Bricis vietnē “Facebook” ierakstīja, ka 25.marta vakarā Jūrmalā tika novērots ruļļa mākonis (latīniskais nosaukums – volutus), kas esot raksturīgi tieši piekrastes zonām. Latvijā visbiežāk esot redzams vēlos pavasaros un vasarās, kad šādi mākoņi veidojas arī negaisa sistēmu nomalēs. Arī Toms apstiprina – lai arī izskats tam ir iespaidīgs, tas nerada nekādu bīstamību.

Leave a Comment