Eksperti nosaukuši reģionus, kuri var izzust jau tuvākajos gados uz neatgriešanos

La Ninja Kalifornijā

Vēl viens no Ziemeļamerikas ugunsbīstamajiem reģioniem ir Kalifornija. Tur sausums parasti iestājas līdz ar La Ninjas iestāšanos. Tā ir sarežģīta dabas parādība – vēja virzienu un virszemes ūdens temperatūras izmaiņas Klusajā okeānā.

La Ninja laikā vēji pastiprinās, un tie iedzen silto ūdeni Klusā okeāna tropu daļā, bet Klusā okeāna austrumu daļā virsmas temperatūra pazeminās, jo siltā ūdens vietā paceļas auksts dziļūdens.

No aukstā ūdens samazinās iztvaikošana, atmosfērā nonāk mazāk ūdens tvaiku, veidojas paaugstināta spiediena apgabals un veidojas sausi, sausi laikapstākļi,” teica meteoroloģijas centra vadošais speciālists Leonīds Starkovs.

 

Pēdējo desmit gadu laikā meteorologi reģistrēja La Ninjas periodu 2016., 2017. un 2020. gadā. Interesanti, ka niknās uguns stihijas laikā kalifornieši regulāri novēroja debesīs milzīgus mākoņus. Tikai tie nelutināja ar lietavām.

“Mākoņi sastāv no ūdens pilieniem. Lai no mākoņa lītu lietus, pilieniem ir jākļūst lieliem un smagiem, respektīvi, pilieniem ir jāaug. Nu, kā jau 20. gadsimta vidū pierādīja eksperimenti, ar vienkāršu pilienu saplūšanu, lai tie kļūtu pietiekami smagi, nepietiek.

Gaisā jābūt ledus kristāliem. Pie spēcīgas pārkaršanas šie ledus kristāli var veidoties tik augstu, ka mākonis līdz šādam augstumam vienkārši nepieaug”, – skaidroja ģeogrāfijas zinātņu doktors.

Lasi vēl: Sinoptiķi sniedza prognozi par negaidītu vasaras beigām: kas mūs sagaida augustā

Klimatologi brīdina: tuvākajos gados situācija Kalifornijā neuzlabosies. Izskatās, ka ugunsgrēku būs vēl vairāk.

“Ja nerunājam par klimata prognozēm, bet paļaujamies uz pašreizējiem novērojumiem, salīdzinot ar 1970. gadu, vidējā vasaras temperatūra Kalifornijā ir paaugstinājusies par 1,4 grādiem,” sacīja eksperts.

 

Leave a Comment