Eiropas Komisija ir ierosinājusi jaunus noteikumus gaisa un ūdens kvalitātes uzlabošanai Eiropā

Komisija ierosina stingrākus noteikumus attiecībā uz piesārņotājiem gaisā, ūdenī un augsnē. Tīrs gaiss un ūdens ir ļoti svarīgi gan cilvēku veselībai, gan ekosistēmu veselībai.

Jaunie noteikumi desmit gadu laikā samazinās priekšlaicīgu nāves gadījumu skaitu gaisa piesārņojuma dēļ par vairāk nekā 75%. Jaunajiem noteikumiem būs pozitīva ietekme uz veselību, enerģijas izmantošanu, pārtikas ražošanu un bioloģisko daudzveidību.

Šīs ietekmes ietaupīs naudu un uzlabos dzīves kvalitāti. Komisija ierosina noteikt stingrākus ierobežojumus piesārņojošām vielām un uzlabot izpildi, lai piesārņojuma samazināšanas mērķi faktiski tiktu sasniegti. Šodien iesniegtie priekšlikumi ir nozīmīgs solis ceļā uz mērķi līdz 2050. gadam padarīt vidi brīvu no kaitīga piesārņojuma.

Konferences par Eiropas nākotni prasības ir specifiskas un šīs prasības šī organizācija izpilda. ES ierosina stingrākus gaisa kvalitātes standartus 2030. gadam ar mērķi līdz 2050. gadam panākt nulles gaisa piesārņojumu.

Mēs vēlamies regulāri pārskatīt gaisa kvalitātes standartus, lai pārliecinātos, ka tie ir balstīti uz jaunākajiem zinātniskajiem pierādījumiem un ņem vērā tehnoloģiju un sabiedrības sasniegumus. Par vairāk nekā pusi ierosināts samazināt gada robežvērtību galvenajai piesārņojošai vielai – smalkajām daļiņām (PM2,5). Pārskatīšana nodrošinās, ka cilvēki, kuri saslimst no gaisa piesārņojuma, varēs saņemt naudu no valdības, ja valdība neievēros tās gaisa kvalitātes standartus.

Cilvēki varēs saņemt palīdzību no nevalstiskās organizācijas, mēģinot iegūt naudu no valdības par kaut ko, ko valdība ir izdarījusi. Priekšlikums arī sniegs skaidrāku informāciju par to, kā cilvēki var vērsties tiesā par gaisa piesārņojumu, kādas ir noteikumu pārkāpšanas sekas, kā arī palīdzēs palielināt sabiedrības izpratni par gaisa kvalitātes jautājumiem. Jaunais likums palīdzēs pašvaldībām, atvieglojot gaisa kvalitātes uzraudzību un uzlabošanu.

Šodienas priekšlikumi ļauj valsts un pašvaldību iestādēm noteikt konkrētus soļus, ko tās veiks, lai izpildītu siltumnīcefekta gāzu emisiju samazināšanas standartus. Pašreizējā un jaunā ES politika tādās jomās kā vide, enerģētika, transports, lauksaimniecība, pētniecība un inovācija sniegs nozīmīgu ieguldījumu Eiropas zaļā kursa mērķu sasniegšanā.

Leave a Comment