Daudziem būs problēmas! Bankām būs jāziņo VID par cilvēkiem, kuri no bankomāta izņems lielas summas

Latvijas ēnu ekonomikas apkarošanai ir paredzēts ieviest jaunus pasākumus, un viens no tiem ir prasība bankām regulāri ziņot Valsts ieņēmumu dienestam par lieliem darījumiem, kas notikuši bankomātos. Šī iniciatīva mērķē uz gadījumiem, kad indivīds veic pamanāmi lielas summas izņemšanu vai iemaksu, lai novērstu ēnu ekonomikas iespējamo ietekmi un stiprinātu finanšu sistēmas pārredzamību.

Šāda rīcība ir plānota, lai veicinātu agrīnu atklāšanu un novēršanu noziedzīgiem darījumiem, tādējādi paaugstinot valsts ekonomiskās stabilitātes un finanšu nozares uzticamību. Šīs jaunās prasības ieviešana demonstrē valdības apņemšanos efektīvi risināt ekonomiskās noziedzības problēmas un nodrošināt tiesiskumu valsts finanšu sistēmā.

Otrdien valdība akceptēja Finanšu ministrijas sagatavoto Ēnu ekonomikas ierobežošanas plānu 2024.-2027.gadam, kas vērsts uz ēnu ekonomikas apjoma samazināšanu no esošajiem 19,9% līdz 18,9%.

Plānā paredzēts, ka skaidras naudas aprites ierobežošanu īstenos, noteicot primāro algas izmaksu veidu bezskaidras naudas maksājumus. Tāpat darba devējiem tiks uzlikts pienākums informēt Valsts ieņēmumu dienestu (VID), ja darbiniekam tiek izmaksāta alga skaidrā naudā.

Šie pasākumi tiek ieviesti ar mērķi ne tikai samazināt ēnu ekonomikas ietekmi, bet arī stiprināt skaidras naudas lietojuma kontroli un paaugstināt darba samaksas pārredzamību. Šādas iniciatīvas atspoguļo valdības apņemšanos cīnīties pret ekonomikas ēnas pārkāpumiem un nodrošināt ilgtspējīgu ekonomikas attīstību.

Paredzēts ieviest pasākumus saistībā ar skaidras naudas iemaksām un izmaksām, iekļaujot skaidras naudas sliekšņa deklarācijas (ziņošanu par skaidras naudas darījumiem bankomātos) un veicot skaidras naudas plūsmas monitoringu.

Šo iniciatīvu plānots īstenot, uzlikot bankām pienākumu regulāri, reizi ceturksnī, ziņot Valsts ieņēmumu dienestam par pamanāmi lielām skaidras naudas iemaksām un izmaksām bankomātos. Šis pasākums veido sastāvdaļu no plašāka ēnu ekonomikas mazināšanas plāna 2024.-2027.gadam. Šādi noteikumi tiks īstenoti ar mērķi uzlabot skaidras naudas darījumu uzraudzību un novērst potenciālu ēnu ekonomikas ietekmi, veicinot lielāku skaidrību un atklātību finanšu operāciju jomā.

Tomēr pagaidiet, jo tas viss būs tikai iesākums…

Lasi raksta turpinājumu nākamajā lapā

Leave a Comment