Dabas vērotāji ir nobažījušies, jo ir pamanījuši, ka masveidā pazūd zvirbuļi – kas ar viņiem notiek?

Dabas vērotāji ir nobažījušies, jo ir pamanījuši, ka masveidā pazūd mazie bailīgie putnēni, zvirbuļi. Dabas vērotāji ir pamatīgi uztraukušies, jo putni tāpat vien nemēdz pazust. 

Kāds dabas vērotājs atklāj: ”Novembrī, kā parasti, uzliku barotavu un pamanīju, ka tajā nav neviena zvirbuļa, lai gan citu putnu bija daudz. Tagad ir februāra beigas, un joprojām nav zvirbuļu.”

Atgādināsim, ka zvirbuļi ir putnu grupa, kas pieder zvirbuļu dzimtai. Šajā ģintī ir 28 dažādas sugas. Pasaulē pazīstamākās sugas ir mājas zvirbulis (Passer domesticus) un Eirāzijas koku zvirbulis (Passer montanus), kas ir vienīgās Latvijā sastopamās zvirbuļu sugas.

Balstoties uz 2001. gadā veiktajiem ģenētiskajiem pētījumiem, tika noteikts, ka Āfrikā sastopamais kalnu zvirbulis (Passer melanurus) ir senākā suga savā ģintī.

Bet tomēr – kur paliek zvirbuļi?

 

Vai varbūt mums šķiet, ka zvirbuļi nav īsti nekur pazuduši? Nē, tā nešķiet, saka ārzemju universitātes profesore, bioloģijas zinātņu doktore Irina Beme. Viņa uzskata, ka Austrumeiropā tiešām ir palikuši ļoti maz zvirbuļu.

 

Zvirbuļu skaits, daudzviet Austrumeiropā patiešām samazinās. Dažos reģionos pat vairākas reizes.

Interesanti, ka, piemēram, dienvidu reģiona apkaimē joprojām ir salīdzinoši daudz zvirbuļu, bet citviet nomalēs šie putni ir gandrīz izzuduši, vai arī pilsētas zvirbuļus ir nomainījuši lauku zvirbuļi, kas ieradušies no reģiona.

Ir daudz hipotēžu un viedokļu par to, kāpēc tas notiek, saka Rurikova, un ir grūti apstāties pie kādas konkrētas, bet šeit ir daži iespējamie, visticamākie iemesli.

Lasi vēl: Diemžēl uz viņsauli devies leģendārs aktieris, kurš mirdzēja uz TV ekrāniem ļoti daudz gadus

Daudzas zvirbuļu sugas ir attīstījušās, lai dzīvotu cilvēku populāciju tiešā tuvumā. Lai gan visas zvirbuļu šķirnes galvenokārt ēd sēklas, kas atrodamas zemē, ligzdošanas sezonā tie arī papildina savu uzturu ar kukaiņiem.

Dažas sugas, piemēram, mājas zvirbulis un pelēkgalvas zvirbulis, uzrāda visēdāja tendences, meklējot pārtiku pilsētas atkritumu izgāztuvēs. Zvirbuļi parasti ir bara dzīvnieki, kas dod priekšroku palikt grupās.

 

Bet kādi tad ir zvirbuļu pazušanas iemesli? Lūkosim! 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

 

Pirmkārt: pilsētas dārzkopība

– Bieži vien zālienu un pagalmu apzaļumošanai izmanto monokultūras, un paši zālieni tiek rūpīgi nopļauti, pirms augi ražo sēklas. Rezultātā zūd barības bāze gan zvirbuļu mazuļiem, gan pieaugušajiem,” stāsta Beme.

 

Otrkārt: nav kur dzīvot

– Zvirbuļi izvēlas nomaļas spraugas un nišas, kurās dzīvot. Mūsdienu daudzstāvu ēkās, kas celtas, izmantojot monolītās tehnoloģijas, šādu patvērumu praktiski nav. Agrāk putni mēdza slēpties zem māju jumtiem – tagad tur nav nekādu patversmju un bieži vien pat balkonu. Turklāt cietais stiklojums ir īsta lamatas, un daudzi putni ietriecas stiklā,” saka dabas vērotāja.

Lasi vēl: Zodiaka zīmes, kurām 2024. gada marts nesīs lielas pārmaiņas: Andželas Perlas viedoklis

 

Trešais: e.p.i.d.ē.m.i.j.a.s

Arvien vairāk ziņu liecina, ka putnu m.a.l.ā.r.i.ja aktīvi izplatās. Taču joprojām ir grūti spriest, cik izšķirošs ir šis faktors.

 

Ceturtais: krūmu apgriešana

Zvirbuļiem patīk paslēpties krūmos no briesmām. Pārāk daudz apzaļumošanas pasākumu ir saistīti ar “savvaļas” krūma pārvēršanu. Krūmus apgriež gandrīz “līdz nullei”. Tādējādi putniem tiek atņemts patvērums.

 

Piektais: atkritumu šķirošana

Šķiet! Vai tas nav labs un brīnišķīgs darbs? Taču tieši atklāto atkritumu tvertņu, kurās viss ir sakrauts un kurās zvirbuļi mēdza baroties, izzušana ir nodarījusi tiem nopietnu triecienu. Cilvēki vēlējāt tikai labu, tomēr putniem šis nāca par sliktu.

Lasi vēl: Večuks ziemas spelgonī gribēja pabarot kaimiņienes suni. Bet viņš teju zaudēja samaņu, ieraugot, kas guļ dzīvnieka azotē

Sestais: m.e.d.ī.b.as

Šis faktors darbojas arī Austrumeiropā, saka Irina , kur arī izzūd zvirbuļi. Tur ir atdzimusi m.e.d.ī.bu mode ar plēsīgajiem putniem. Plēsīgie putni, protams, uzbrūk arī zvirbuļiem. Taču diez vai šis būtu tas iemesls.

Latvijā dabas vērotāji gan nav novērojuši šo parādību un mums zvirbuļi ir aktīvi.

 

Leave a Comment