Dabas un laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs stāsta, kāds laiks gaidāms uz Līgo un Jāņiem: ”Vēl kas nebijis”

Dabas un laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs stāsta, kāds laiks gaidāms uz Līgo un Jāņiem. Pavisam drīz gaidāmi svētki un nu ir arī izteikta pirmā prognoze uz šo laiku. 

Vasaras saulgrieži, kas iekrīt 21. jūnijā, piemin dienu ar gada garāko dienas gaismu un īsāko nakti. Līdzīgi ziemas saulgrieži tiek svinēti ap 21. decembri, atzīmējot garāko nakti un īsāko dienu. Tiek ievēroti arī Ziemassvētku un Jāņu svētki, kas ir attiecīgi 25. decembrī un 23. jūnijā.

Līgo vakarā, kas sakrīt ar Jāņiem, cilvēki nodarbojas ar dažādām brīvdabas aktivitātēm, piemēram, vainagu pīšanu un iesaistīšanos rotaļās. Svētku kulminācija ir Jāņu dienas rītā, kur cilvēki pulcējas, lai vērotu saullēktu, pirms došanās atpūsties un vēlāk atsākt svētkus.

Diena pirms Jāņiem agrāk tika saukta par Zāļu dienu, savukārt nakts pirms Jāņiem tika saukta par Zāļu nakti. Šobrīd šķiet, ka nosaukumi Līgo diena un Līgo vakars pieņemti pēc jāņu dziesmu dziedāšanas.

Svarīgi atcerēties, ka īsti latviešu svētki ir Jāņi, ko pieminam. Tātad Jāņos dziedāsim jāņudziesmas, plūksim jāņuzāles, izpildīsim Jāņu rituālus.

Lasi vēl: “Bite Latvija” ļoti negaidīti nāk klajā ar paziņojumu: ”Ir iesniegta sūdzība”

Bet kāds laiks mūs sagaida šajos svētkos? Par to mums sīkāk stāstīs dabas un laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs. 

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment