Dabas un laika zīmju vērotājs Vilis Bukšs stāsta, kāds laiks gaidāms uz Līgo un Jāņiem: ”Vēl kas nebijis”

Jūnijs iezīmē vasaras sezonas sākumu saskaņā ar kalendāru un sakrīt ar vasaras saulgriežiem. Obligāti jāpadomā par klimatiskajiem apstākļiem, kādi valdīs Līgo un Jāņu priekšvakarā.

Dedzīgs dabas parādību un laikapstākļu vērotājs Vilis Bukšs, balstoties uz viņa novērojumiem par zīmīgām dienām decembrī un 13. janvārī, prognozējis, ka, kamēr jūnijā būs vasarīga noskaņa, laikapstākļi būs neprognozējami un nestabili.

V. Bukšs veicis novērojumus, kas liecina, ka jūnija temperatūra būs tuvu normai, lai gan ar tendenci uz vēsumu. Nokrišņu līmeņi ir nevienmērīgi sadalīti, tomēr vidēji tie ir mazāki par raksturīgo. Šo secinājumu apstiprina novērojums, ka marta un maija dienām bija līdzīgas pazīmes.

Jūnija mēnesis ir saistīts ar ziedu pārpilnību. Ir zināms, ka mēneša pirmajā pusē laikapstākļi ir neparedzami. Pēc V. Bukša teiktā, ja mēneša sākumā būs vēsas dienas un naktis, dažādos reģionos iespējamas nakts salnas.

Taču, tā kā rudzi sāk ziedēt ap 10. jūniju, saulainās dienās būs vērojams kāpums, un dienas laikā temperatūra svārstās vidēji no +20 līdz +25 grādiem pēc Celsija.

Lasi vēl: ”Instagram” paziņojis par ļoti nopietniem jaunumiem tuvākajā laikā: ”Ir laiks, dot ceļu robotiem”

Šajā periodā nokrišņi ir īslaicīgi. 12. jūnijā, kad rudzi zied pilnā sparā, var būt dažas dienas, kad dienā temperatūra paaugstinās līdz +27 grādiem pēc Celsija.

 

Leave a Comment