Cilvēces mūžs ir ierobežots – pētnieki noskaidrojuši precīzu Zemes bojāejas brīdi

Saskaņā ar Live Science ekspertu teikto, tiek prognozēts, ka Zeme galu galā saskarsies ar savu bojā eju, jo Saule, mūsu Saules sistēmas centrālā zvaigzne, piedzīvos dabisku novecošanas procesu. Plānotais planētas bojāejas laiks ir paredzēts pēc vairākiem miljardiem gadu, tomēr dzīvība uz Zemes pārtrauks pastāvēt ievērojami ātrāk.

Saules dabiskā evolūcijas procesa dēļ Zeme kļūs neviesmīlīga lielākajai daļai organismu aptuveni 1,3 miljardu gadu laikā. Ja pašreizējais klimata pārmaiņu temps netiks mazināts, nākamajos gadsimtos pastāv cilvēku izzušanas iespēja.

NASA Godāras kosmosa lidojumu centra planētu zinātnieks Ravi Kopparapu paziņoja, ka Zeme pastāvēs aptuveni 4,5 miljardus gadu, līdz Saule būtiski pārvērtīsies par masīvu sarkanu milzi, kas galu galā aprīs Zemi.

 

Saskaņā ar Eiropas Kosmosa aģentūras teikto, parādība, kas pazīstama kā “sarkanais milzis”, notiek zvaigžņu attīstības beigu fāzē, kad zvaigzne iztērē savas ūdeņraža rezerves kodolsintēzes vajadzībām un sāk apstāšanās procesu. Tiklīdz kodolsintēze beigsies, gravitācijas spēks nostiprinās savu dominējošo stāvokli.

Līdz ar to hēlija kodols sāk sarauties gravitācijas spēka dēļ, izraisot temperatūras paaugstināšanos. Šis pēkšņais siltuma uzliesmojums liks Saules ārējam plazmas slānim strauji izplesties.

Lasi vēl: Saeima atklāj vai 2024.gada 1.janvārī cilvēki var cerēt uz šo konkrēto naudas pabalstu iedzīvotājiem – kā būs?

Lasi vēl : Pol***ja nāk klajā ar ļoti nopietnu paziņojumu visiem autovadītājiem! Daudzi šoferi saņems lielus naudas sodus

Tomēr ir maz ticams, ka Zeme izturēs visus šos 4,5 miljardus gadu, un, bez šaubām, tā piedzīvos ievērojamas pārvērtības, padarot to neatpazīstamu no Zemes, kuru mēs pašlaik apdzīvojam.

“Nav jāgaida, kamēr Saules ārējie slāņi sasniegs Zemi – Zeme piedzīvos ārkārtēju karstumu, pirms Saule pārvērtīsies par “sarkano milzi”. Saulei mirstot, temperatūra paaugstināsies, okeāni iztvaikos, līdz izzudīs atmosfēra, un tad Saules gravitācijas paisuma spēki iznīcinās Zemi,” skaidroja zinātnieki.

Arī interesanti: Vērši baudīs priekus, bet Svariem jātiek galā ar daudziem uzdevumiem; Dienas horoskops 8. decembrim visām zodiaka zīmēm

Leave a Comment