Ceriņu kopšanas noteikumi čakliem dārzniekiem

Varētu šķist, ka ceriņiem nav vajadzīga mūsu uzmanība, jo tie labi aug un zied, turklāt bez cilvēka līdzdalības. Tomēr pat pieredzējuši dārzkopji dažkārt aizdomājas, kā panākt, lai ceriņi katru vasaru augtu pareizā formā un smaržotu.

Regulāri kopjot ceriņus, jūs iegūsiet īstu, glītu un pievilcīgu dārza un mājas rotājumu.

Ceriņi ir daudzgadīgs augs, kam nepieciešama kopšana visa gada garumā. Pretējā gadījumā tā stāvoklis pasliktināsies un koks sāks izplesties pa visu apkārtējo teritoriju 10-20 metru rādiusā, lai sevi saglabātu. Turklāt tas sāks augt nevienmērīgi, un ziedi un lapas zaudēs savu košo krāsu un sulīgumu.

Izpletušos krūmu ir ļoti grūti iznīdēt. Tajā pašā laikā pastāv liela varbūtība, ka dažas saknes saslims vai sāks pūt. Lai sākotnēji izslēgtu šādu notikumu iznākumu, pēc ceriņu stādīšanas ir jāsāk tos pienācīgi kopt.

Lasi vēl: 6 robežas, kas pieaugušajiem bērniem jānosaka vecākiem

Rudenī mēs sagatavojam augu ziemošanai un, kas ir ne mazāk svarīgi, ziedēšanai. Pēc ceriņu stādīšanas dārzā tos laistiet katru nedēļu. Mitriniet ne tikai vietu pie stumbra, bet arī zemi ap to. Ūdenim var pievienot mēslojumu, lai gan to nav ieteicams darīt visu laiku.

Gatavojot krūmu vai stādiņu ziemai, pārliecinieties, ka augu nav skārušas slimības, parazīti vai puve. Ir regulāri jāpārbauda, vai augam nav konstatētas pēdējās minētās kaite, un jānovērš to simptomi jau pirmajās stadijās. Neveselās vietas ir jānogriež vai jāapstrādā ar speciāliem preparātiem. Atcerieties tikai to, ka liekos ceriņu zarus var noņemt tikai rudenī, lai nākamajā gadā to vietā izaugtu jauni.

Augsne, no kuras aug ceriņi, pakāpeniski izsīkst, tāpēc katru gadu ir jāuztur tās barošana. Par augsnes izsīkumu liecina nekopts, blāvs, slimīgs ceriņu izskats. Lai izvairītos no šādām sekām, augsni zem auga barojiet ar dabīgo mēslojumu, piemēram, kompostu vai humusu. Ja šādu procedūru neveiksiet, krūms galu galā nīkuļos.

Sākot ar pavasara beigām un visu vasaru vismaz reizi nedēļā laistiet ceriņu ar tīru tekošu ūdeni. Ja līst katru dienu, samaziniet ūdens daudzumu, pretējā gadījumā pastāv risks applūdināt saknes un tādējādi izraisīt sakņu sistēmas pūšanu.

Līdz ar ūdeni zemē var iestrādāt arī mēslojumu, kad redzat, ka augam nepieciešama barošana. Tomēr jebkurā gadījumā krūmu ir vērts periodiski mēslot, jo tādējādi jūs varat novērst kaišu rašanos.

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 51%

0%

Lai ceriņi augtu pareizi, un to ziedkopas būtu košas un greznas, rūpīgi jāuzrauga zaru un stumbra stāvoklis pašā pamatnē. Aktīvās ceriņu ziedēšanas laikā nedrīkst veikt nekādas manipulācijas. Vislabāk ir koriģēt stumbra un zaru formu uzreiz pēc ziedpumpuru uzplaukšanas. Vēlāk tas var kaitēt augam. Turklāt vietas, kur tika nogrieztas, izskatīsies neestētiski.

Leave a Comment