Būsiet bez ražas: 8 dārzeņu pāri, kurus nevajadzētu stādīt kopā

Ne visi kultūraugi būs harmoniski kaimiņi dārzā. Daži augi tik slikti sadzīvo vienā dobē, ka kavē viens otra augšanu, piesaista kaitēkļus un pat ietekmē garšas īpašības.

Līdzinieku stādīšana ir prakse, kad tiek kombinēti augi, kuriem ir savstarpēji izdevīgas vai simbiotiskas attiecības. Tiem var būt īpašības, kas atbaida kaitēkļus, nodrošina atbalstu, veicina apputeksnētāju attīstību, papildina augsni ar slāpekli vai pat aizsargā no spēcīgas saules gaismas. Šāda prakse arī ļauj maksimāli izmantot dārza platību.

Taču, veidojot pārus, jāņem vērā arī tas, ka daži augi vienkārši nevar pastāvēt vienā dobē. Dārzkopības eksperti ir nosaukuši 8 neveiksmīgākos pārus, kurus noteikti nevajadzētu stādīt kopā.

Sīpoli un sparģeļi vai pupiņas

Sīpoliem piemīt dabiska smarža, kas var atbaidīt dažus kaitēkļus, piemēram, kāpostu kāpurus un burkānu mušas. Tomēr sīpoli patērē daudz slāpekļa un var kavēt citu augu augšanu, nozogot visas barības vielas.

Sīpolus nevajadzētu stādīt blakus sparģeļiem vai pupiņām. Sparģeļu gadījumā sīpoli nozog sparģeļiem nepieciešamās barības vielas. Sparģeļiem var būt vajadzīgi vairāki gadi, un tiem nav vajadzīgi konkurējoši augi blakus.

Tomāti un kartupeļi

Tomātiem un kartupeļiem nebūs labi augt vienā zemes gabalā. Tas ir tāpēc, ka abi augi pieder pie nakteņu dzimtas un ir uzņēmīgi pret vienādiem kaitēkļiem un kaitēm.

Katru gadu tomātus ieteicams stādīt jaunā zemes gabalā. Tas tiek darīts, lai novērstu to, ka parastie kaitēkļi un kaites, kas pārziemo augsnē, inficē jaunās sezonas augus.

Fitoftoroze ir izplatīta abu augu kaite, kas augsnē var saglabāties pat pēc gada. Tomātu kukaiņi un Kolorādo kartupeļu vaboles ir īpaši bieži sastopamas nakteņu kultūrās.

Lasi vēl: Nosaukts dārzenis, kas var palīdzēt ātri aizmigt pat pēc spēcīgas kafijas

Zemenes un kāposti

Kāposti, brokoļi un citi krustziežu dzimtas ziedi piesaista kāpostu kāpurus. Kāpostu kāpuri barojas ar dažādiem augiem un invadē zemeņu dobes. Tas var samazināt augu dzīvotspēju un ievērojami ietekmēt ražu.

Pārbaudi savas zināšanas par dažādiem latviešu vecvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu vecvārdi? 

1 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

2 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

3 / 3

Ko nozīmē viens no šiem latviešu vecvārdiem? 

Your score is

The average score is 44%

0%

Tomāti un kukurūza

Tomāti un kukurūza labi sader kopā ēdienu receptēs, bet dārzā tie nav labi kaimiņi. Abi var viens otram noplicināt būtiskās barības vielas.

Turklāt tie abi ir uzņēmīgi pret tomātu tārpiem. Stādīti viens otram blakus, tie ir ideāla vieta, kur šiem kaitēkļiem baroties un iznīcināt ražu.

Turpinājumu lasiet nākamajā lapā!

Leave a Comment