Būda Antarktīdā stāvēja neskarta vairākus gadu desmitus – tu tikai paskaties, kas tur ir iekšā neskarts jau daudzus gadu desmitus

Būda Antarktīdā stāvēja neskarta vairākus gadu desmitus, bet tās iekšpuse un saturs palicis nesabojāts un neskarts jau daudzus gadu desmitus.

Viss, kas saistīts ar tālo un nepieejamo Antarktīdu, jau daudzus gadus izraisa patiesu zinātkāri ceļotājos un pētniekos.

Īpašu interesi izraisīja būda, kas tika uzskatīta par zudušu kopš 1912. gada un tika atrasta 1956. gadā. Tā kalpoja kā patvērums atklājējiem, kuri mēģināja nokļūt pasaules tālākajā dienvidu punktā.

Būda ir pilnībā saglabājusi savu sākotnējo izskatu, tāpēc tā ir ļoti interesanta mūsdienu zinātniekiem. Tika atrasts daudz priekšmetu, kuriem ir liela vēsturiska un zinātniska nozīme.

Antarktīda ir zemeslodes vistālākā dienvidu daļa, bet tajā pašā laikā planētas aukstākā zona. Dienvidpolā ziemā sals var sasniegt -90 grādus pēc Celsija, bet vasaras mēnešos temperatūra nepaceļas augstāk par -20.

Ledus biezums šajā teritorijā ir vairāk nekā 2800 m. Šis milzīgais ledus tuksnesis ir vispasaules kontinents, jo nepieder nevienai no valstīm.

Viens no pirmajiem pētnieku kuģiem, kas ieradās, lai izpētītu Antarktīdu

Dienvidpols tika iekarots tikai pagājušā gadsimta pašā sākumā. Tajā laikā daudzas ekspedīcijas mēģināja ne tikai nokļūt šajā teritorijā, bet arī veikt zinātniskus pētījumus šajā zemeslodes daļā.

Lasi arī: Ļoti skarbos apstākļos aizsaulē devies talantīgs rakstnieks, aktieris un režisors

Šim nolūkam angļu pionieri starp milzīgiem ledus bluķiem uzcēla būdu, kas kalpoja par pamatu ne tikai pārtikas uzglabāšanai, bet arī dzīvošanai kampaņu laikā.

Daudzi to tālo laiku pētnieki tajā vairāk nekā vienu reizi atrada pajumti un pārtiku.

 

Šķir otru lapu, lai apskatītos, kā būda izskatās no iekšpuses (raksta beigās arī video ar šo būdu)

COMMENTS

Leave a Comment