Bīstams aukstuma vilnis tuvojas: Meteorologs beidzot atklāj, ka El Niño sāk atkāpties, bet to drīz aizstās La Niña

Šī parādība izraisa vislielākās klimata izmaiņas Dienvidamerikas un Ziemeļamerikas rietumu krastā. Pirmkārt, tās ir spēcīgas lietusgāzes un katastrofāli plūdi.

Līdz ar to ASV un Kanādā ziemas kļūst siltākas, un sausums ietekmē Indiju un Austrāliju. Biežas spēcīgas vētras notiek Klusā okeāna centrālajā un austrumu daļā, un Atlantijas okeānā, gluži pretēji, vētru ir ievērojami mazāk.

Bet ar Austrumeiropu viss ir daudz sarežģītāk. Šī teritorija ir milzīga, un tā galvenokārt ir zeme. Okeāns paņem lieko enerģiju no atmosfēras, ko El Niño ienes vasarā, un atbrīvo to ziemā. Tāpēc vasaras tur nav tik karstas, un ziemas ir siltas. Zemei šo īpašumu nav.

Tāpēc 2023. gada vasara mūsu valstī izvērtās rekordkarsta un daudzos reģionos fiksēti temperatūras maksimumi visā novērojumu vēsturē.

El Niño rada arī neticami spēcīgas viesuļvētras. Tas notika 2023. gada 26.–27. novembrī daudzviet Austrumeiropā un tika saukts par “gadsimta vētru”. Vējš sasniedza 40 m/s, viļņi pacēlās līdz 9 metru augstumam, kas ir unikāli Melnajai jūrai.

Šajos reģionos bez elektrības palika daudz vairāk kā 500 000 cilvēku un nekavējoties atteicās 166 elektropārvades līnijas.

Bet kas tālāk? 

Dabiskā klimata parādība El Niño 2024. gadā būtiski mainīja jūras līmeni un temperatūru, izraisot rekordaugstu globālo temperatūru un plašu ietekmi uz vidi.

Pēc aptuveni gadu ilgas Klusā okeāna austrumu daļas sasilšanas El Niño beidzot pazuda 2024. gada maijā. Dabiskā klimata parādība ir veicinājusi mēnešiem ilgi rekordaugstu okeāna temperatūru, ārkārtēju nokrišņu daudzumu Āfrikā, zemu ledus segumu Lielajos ezeros un smagu sausumu Amazonē un Centrālamerikā.

2024. gada jūlijā Klusā okeāna austrumu daļa atradās neitrālā fāzē, taču tas var nebūt ilgs laiks.

Klusā okeāna austrumu tropiskajos platuma grādos okeāna virsma cikliski atdziest un sasilst, reaģējot uz pasātu vēja stiprumu, parādību, kas pazīstama kā El Niño dienvidu svārstības (ENSO). Savukārt okeāna izmaiņas traucē atmosfēras cirkulāciju tā, ka dažos reģionos palielinās nokrišņu daudzums, bet citos – sausums.

Lasi vēl: Izmēģināju jaunu „Slinkā Napoleona” recepti. Tagad taisu tikai tā!

2023. gada maijā austrumu tirdzniecības vēji vājinājās, un siltais ūdens no Klusā okeāna rietumu daļas virzījās uz Amerikas rietumu krastu, kas liecina, ka El Niño ir sācies pēc trīs gadus pēc kārtas, kad La Ninjas apstākļi bija bijuši. El Niño turpināja nostiprināties 2023. gada decembrī un pēc tam pazuda līdz 2024. gada maija vidum.

 

Leave a Comment