Biežāk pieļautās kļūdas pārstādot gurķus siltumnīcā vai dārzā; diemžēl raža būs niecīga

Sējot gurķus, tāpat kā jebkuru citu kultūru, ir jāņem vērā dažādas nianses. Šajā rakstā es pastāstīšu par biežāk pieļautajām kļūdām, ko dārznieki pieļauj, sējot gurķus stādiem. Pievērsiet tām uzmanību un centieties savā praksē tās neatkārtot.

Kļūda Nr. 1. Agra sēja

Viena no visbiežāk pieļautajām kļūdām ir pārāk agra gurķu sēklu sēja. Pāraugušus gurķu stādus ir grūti kopt, un to pārstādīšana uz pastāvīgu vietu var radīt nopietnas problēmas. Ideāls stādu vecums stādīšanai ir mazāk nekā 30 dienas, jo vecāki stādi jaunajā vietā var neiesakņoties, palēnināt augšanu un dažos gadījumos pat iet bojā.

 

2. kļūda. Nekvalitatīva augsne

Lai izvairītos no slimībām un kaitēkļiem, gurķu stādu sēšanai ir svarīgi izmantot kvalitatīvu un apstrādātu augsni. Piemēram, augsnes apstrāde ar fungicīdiem pirms sējas palīdzēs samazināt sēnīšu patogēnu izplatīšanās risku.

 

Kļūda Nr. 3. Dziļa sēšana

Sējot gurķu sēklas, tās nevajadzētu ierakt pārāk dziļi. Ideālais dziļums ir līdz 2 cm. Ja sēj dziļāk, dīgstus var neizdoties sagaidīt.

 

Kļūda Nr. 4. Vieta

Gurķiem nepatīk pārstādīšana, tāpēc tos labāk sēt nevis parastos stādu traukos, bet gan uzreiz atsevišķos podiņos. Tur tie var “dzīvot” līdz pārcelšanai uz pastāvīgu vietu.

Lasi vēl: Gurķu konservēšana ziemai pēc vecmāmiņas receptes. Bez etiķa un sterilizācijas

Kļūda Nr. 5. Bagātīga laistīšana

Tiek uzskatīts, ka gurķiem ļoti patīk bagātīga laistīšana. Taču tas attiecas tikai uz pieaugušiem augiem. Nelietojiet pārāk bagātīgi laistīt gurķu stādus, tiem nav nepieciešams tik liels mitruma daudzums. Laistīšanai jābūt mērenai: kad augsne izžūst, un nelielās porcijās.

 

Kļūda Nr. 6. Ventilācijas trūkums

Ir svarīgi vēdināt kultūraugus, ja tie ir zem plēves vai caurspīdīga pārsega. Tas palīdz izvairīties no augsta mitruma un samazina sēnīšu slimību risku.

 

Kļūda Nr. 7. Auksta temperatūra un caurvējš

Gurķi vislabāk dīgst siltumā, tāpēc, audzējot stādus, jāizvairās no caurvēja un zemas temperatūras. Tas nodrošinās tiem optimālus augšanas un attīstības apstākļus.

 

Leave a Comment