Bez agrīna atkušņa: ir kļuvis zināms, kādi laikapstākļi būs marta sākumā

Līdz kalendārajam pavasarim atlikušas aptuveni divas nedēļas, un jau tagad ir interesanti uzzināt, kādi laikapstākļi būs marta sākumā Austrumeiropas reģionā.

Tiek uzskatīts, ka tas, kādi laikapstākļi bija Sveču dienā jeb “Jēzus pasniegšanas svētkos”, ko svin 40 dienas pēc Ziemassvētkiem (2. februārī), noteiks to, kāds būs arī pavasaris. Meteorologi ne vienmēr piekrīt šādiem skaidrojumiem.

Pirmkārt, par pareģojumiem. Saskaņā ar tautas gudrību, ja parādījusies saule, tas nozīmē, ka sals nokritīs un drīz būs īsts silts pavasaris.

Ja saules nav, tad ap 23.-24. februāri gaidāms aukstums. Ja 2. februārī bija atkusnis, tas liecina par agru un siltu pavasari, bet sniegs – uz ieilgušu un lietainu pavasari.

Meteorologu prognozes ir pretrunīgas – kāds saka, ka pavasari nav vērts gaidīt, kāds saka, ka tas atnāks laikus.

Piemēram, saskaņā ar Eiropas Hidrometeoroloģijas centra zinātniskā vadītāja Romāna Vilfanda prognozēm marta sākums būs vēss un drīzāk ziema nekā pavasaris.

Lasi vēl: Mana vecmāmiņa man iemācīja, kā pagatavot sēnes visvienkāršākajā veidā, kā viņi to dara savā ciemā

Spēcīgs siltums gaidāms tikai aprīļa vidū vai beigās. Tieši aprīļa beigās kļūs jūtami siltāks, un gaiss sasils līdz 15 grādiem pēc Celsija (runa ir par Austrumeiropu, dienvidos temperatūra tradicionāli ir augstāka).

 

Tomēr tas nebūt nav viss..

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

Leave a Comment