Augšējais vai apakšējais daudzdzīvokļu stāvs? Eksperts paskaidroja kurā stāva ir viskaitīgāk dzīvot un kāpēc

Ir uzskaitītas apakšējā un augšējā stāva priekšrocības un trūkumi. Eksperts skaidro, ka katra stāva dzīvokļi būtiski atšķiras, kaut arī mēs to nemaz nemanām un nesaprotam. 

Nekustamo īpašumu tirgotāji no pirmavotiem zina, ka visgrūtāk ir pārdot dzīvokļus zemākajos un augstākajos stāvos. Bet ko darīt, ja atrašanās vieta patīk, bet tā ir vienīgā izvēle? Mēs runājam par šo divu iespēju priekšrocībām un trūkumiem.

Sāksim no apakšējā stāva. Iedzīvotāji parasti sūdzas par troksni, ko rada garāmbraucošie transportlīdzekļi vai automašīnas, kas stāv zem logiem. Pastāvīga dūkoņa var izraisīt stresu, kas savukārt var kaitēt vairāk.

Turklāt automašīnu izplūdes gāzes un gaiss pirmajā stāvā nemaz neozonē, tāpat kā smēķētāji, kuriem patīk iekārtoties zem logiem. Neaizmirstiet arī par putekļiem. Šie faktori var izraisīt daudz un dažādas kaites arī pašam cilvēkam.

Izpildiet ātro testu: 

Pārbaudi savas zināšanas par latviešu žargonvārdiem!

Vai tu zini ko nozīmē šie latviešu populārie žargonvārdi? 

1 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

2 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

3 / 3

Vai tu zini ko nozīmē šis latviešu žargonvārds? 

Your score is

The average score is 40%

0%

Mūsdienu pilsētās automašīnām ir liela nozīme gaisa piesārņojumā, kas rada līdz pat 80% no visiem piesārņotājiem. Starp tiem ir benzopirēns, oglekļa, slāpekļa un sēra oksīdi un dioksīdi. Tie visi ir smagāki par gaisu, tāpēc nosēžas apakšā.

Tas nozīmē, ka no piesārņojuma visvairāk cieš apakšējo stāvu – 1. un 2. – iedzīvotāji. Karstā laikā asfalta sasilšanas dēļ kaitīgās vielas var sasniegt pat vidējos stāvus – no 3. līdz 7. stāvam.

Vecās mājās vai nekvalitatīvās ēkās problēmu var radīt arī pagrabi, no kuriem dzīvoklī iesūcas mitrums, kā rezultātā parādās melnais pelējums, kas ir ārkārtīgi kaitīgs.

Vēl viens pirmo stāvu trūkums ir dabiskā apgaismojuma trūkums koku vai ēku dēļ, kas met ēnas. Rezultātā ir jāsadedzina vairāk elektrības, taču tas nav tik slikti – slikts apgaismojums ietekmē pašsajūtu: cilvēks var justies nomākts un viņam var rasties miega traucējumi.

Lasi vēl: Šīs zvaigžņu zīmes nekad , nekad nepiedos nodevību! Viņi labāk atlikušo dzīvi pavadīs vientulībā

Tad kurā stāvā labāk dzīvot savai pašsajūtai? Virs 3, jo šajā gadījumā kaitīgo izmešu ietekme būs minimāla. Ja tomēr nolemjat iegādāties dzīvokli 1. vai 2. stāvā, tad vēdiniet īpašumu no rīta un vēlu vakarā, nevis pīķa stundās.

Turklāt jūs varat iegādāties īpašu sistēmu gaisa attīrīšanai dzīvoklī. Šādu ierīču cena ir salīdzināma ar gaisa kondicionieriem.

Bet kas attiecas uz augšējiem stāviem? Lasīsim par to nākošajā lapā

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā 

 

Kas attiecas uz augšējiem stāviem, pēc zinātnieku domām, bērni, kas dzīvo virs piektā stāva, ir mazāk sabiedriski un neatkarīgi nekā viņu vienaudži no apakšējiem stāviem.

Tas skaidrojams ar to, ka vecāki baidās ļaut bērnu iet pastaigā, jo pa logu viņš var nebūt redzams, un ceļošana liftā ir saistīta ar savu risku, tāpēc atstāj viņu mājās.

Vecās ēkās līdz piektajam stāvam nebija lifta. Tāpēc tie, kuri paši dzīvo zem jumta, ilgāk gaida palīdzību ārkārtas situācijās, piemēram, izsaucot palīdzību vai notiek cita nelaime. Pirmo stāvu iedzīvotājiem ir daudz vieglāk izkļūt nelaimes gadījumā, kā arī dakteru brigādei ir vieglāk iznest cilvēku uz nestuvēm.

Daudzstāvu ēkās, kur ir ātrgaitas lifti, problēma ir cita – spēcīgas augstuma izmaiņas nav labas cilvēkiem ar sirds problēmām un grūtniecēm. Turklāt pārvietošanās laikā var ”aizkrist” ausis vai mazliet reibt galva.

Augšējie stāvi vienmēr ir siltāki nekā pirmie stāvi. Bet, ja ziemā tas ir bonuss, tad vasarā siltums no metāla jumta tiek pievienots saules stariem no logiem.

Tāpēc gaisa kondicionieris darbojas uzlabotā režīmā, un tas ir ļoti pamanāms robs budžetā. Šajā ziņā pirmie stāvi ir vieglāki – koki tos pasargā no karstuma.

Kamēr apakšējo stāvu iemītniekiem traucē troksnis, tad augšējos stāvos – vibrācijas, kas nāk no lielceļiem, dzelzceļa vai metro. Un, lai gan tie ne vienmēr ir pamanāmi fiziskā līmenī, tie var izraisīt nogurumu un trauksmi.

Pirmkārt, no augšējiem stāviem paveras skaists skats, lai gan ne katrā daudzdzīvokļu mājā tāds ir.

Citas priekšrocības ietver:

vairāk gaismas, jo neaizsedz citas mājas;

telpas vizuāla paplašināšana, jo perspektīvais skats no loga rada papildu plašuma sajūtu;

regulāri kardio treniņi (tiem, kas dod priekšroku kāpnēm, nevis liftiem);

mazāk kaimiņu (pēdējam stāvam);

tīrāks gaiss.

Pērkot mājokli augšējā stāvā, ir svarīgi ņemt vērā jumta stāvokli. Ja tas noplūst, jūs varat saskarties ar nepatīkamām sekām. Dažās mājās ir problēmas ar ūdens spiedienu, kā rezultātā tas plūst ar nelielu spiedienu augšstāvā.

Lasi vēl: Mācītājs nosauca galvenos aizliegumus, apmeklējot kapsētu, lai netraucētu aizgājēju mieru

Augšējo stāvu mīnusi:

grūtības ar evakuāciju ārkārtas situācijās;

kāpšana kājām, ja lifts nedarbojas;

psiholoģisks diskomforts tiem, kas baidās no augstuma.

 

Leave a Comment