Atkal pieaugs fiksētās elektrības izmaksas Latvijas iedzīvotājiem – sola gan, ka pieaugums būs “lēzens”

Tikko izplatīta ziņa visiem Latvijas iedzīvotajiem: Atkal pieaugs fiksētās elektrības izmaksas Latvijas iedzīvotājiem – sola gan, ka pieaugums būs “lēzens”. 

Klimata un enerģētikas ministrija (KEM) strādā pie tā, lai nākamgad fiksētā elektrības sadales tarifā pieaugums būtu nevis straujs, bet gan lēnāks, kā nesen izteicis klimata un enerģētikas ministrs Kaspars Melnis (ZZS).

Viņš norāda, ka tiek testēta atbalsta sistēma EIKIS, kas mērķēta uz palīdzību konkrētām mājsaimniecībām, un tiek nodrošināts atbalsts aizsargātajiem lietotājiem.

Ministrs uzsvēra, ka problēma bija vasarā, kad tarifa kāpums bija pārāk straujš, dažos gadījumos pat sasniedzot 100% un vairāk, kas bija augstāks nekā iepriekš plānots un apspriests.

Lasi vēl: Divi slaveni cilvēki ļoti stipri viens otru mīlēja visu dzīvi un pat dzīves beigās nomira vienā un tajā pašā dienā – kas notika?

Straujais tarifa kāpums bija pārsteigums, un mēs strādājam pie tā, lai to padarītu lēnāku. Ir svarīgi nodrošināt skaidrību par tarifu izmaiņām nākotnē, lai mēs varētu plānot un izvairīties no negaidītiem pārsteigumiem, teica Kaspars Melnis, klimata un enerģētikas ministrs.

Viņš uzsvēra, ka ministrija darbojas pie juridiskās struktūras, lai panāktu lēzenāku tarifu pieaugumu, kas sāktos no nākamā gada 1.janvāra.

Paralēli ilgtermiņā plānots ieviest regulāru ziņošanas sistēmu, lai regulēšanas komisija varētu sniegt informāciju par nacionālas nozīmes enerģētikas uzņēmumu desmitgades plāniem un tarifu prognozēm. Šis pasākums ir iecerēts kā risinājums ilgtermiņa plānošanai un maksimālā tarifu pieauguma noteikšanai turpmākajos gados.

 

Turpinājumu lasiet nākošajā lapā

 

Pamatojoties uz to, ka elektroenerģijas cenas ir zemākas par prognozēto, ir jautājums par esošo tarifu pārskatīšanu, kuru solīja “Sadales tīkls” un “Augstsprieguma tīkls”. Kaspars Melnis atzīst, ka tarifu samazināšanas cerības ir atkarīgas no vairākiem faktoriem, un dažas lietas ir ārpus mūsu kontrolējamā diapazona.

Viņš akcentē, ka tarifu jautājums ir regulēts ar noteikumiem un metodiku, galvenokārt uzsverot Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) lomu šajā procesā.

Ministram ir cerības, ka, ja būs konstatētas metodikas problēmas, tās tiks risinātas nākotnē, un KEM ir izstrādājusi ierobežojumus tarifu pieaugumam, kas gaida Saeimas apstiprinājumu.

Lasi vēl: Sinoptiķi prognozē, ka Latvijā 18.novembra diena būs pārsteigumu pilna – ko laikapstākļi ir ieplānojuši?

Ministrija ir noteikusi, ka atbalsts ir atkarīgs no pieslēguma jaudas, piedāvājot 16, 20 vai 25 ampēru variantus, ņemot vērā fāžu skaitu.

Kaspars Melnis intervijā izklāsta, ka diskusijas radušās par to, kāpēc nav piedāvāta 32 vai 40 ampēru opcija. Viņš norāda, ka analizējot situāciju, tika secināts, ka lielākajai daļai, jeb 95% mājsaimniecību, piemīt 16, 20 vai 25 ampēru pieslēguma jauda, un tādēļ prioritāte tiek dota šiem variantiem.

Melnis skaidro, ka šāds lēmums pamatojas uz vienkāršu loģiku – ja kāda mājsaimniecība patērē ļoti daudz elektrības ar 32 ampēriem, tad sadales tarifa pieaugums ir minimāls un nesaturēs būtisku ietekmi uz kopējo elektrības rēķinu.

Lasi vēl: “Vārds dažreiz pasaka vairāk par cilvēku..”: 5 vīriešu vārdi, kuri ir uzticīgi un gādīgi ģimenes vīrieši

Savukārt, cilvēkam ar zemāku, piemēram, 20 eiro elektrības rēķinu, sadales tarifa kāpums būs ievērojami lielāks. Ministrijas pieeja šajā jautājumā ir balstīta uz šādu analīzi un salīdzinājumu.

 

Leave a Comment